Astronomi otkrivaju ultra-brze radio rafale (FRB) koji traju neverovatno kratko vreme

Astronomi otkrivaju ultra-brze radio rafale (FRB) koji traju neverovatno kratko vreme

Nedavna studija objavljena u časopisu Priroda astronomije istražuje otkriće ultra-brzih radio rafala (FRB) koje astronomi opisuju kao „ultrabrze radio rafale.“ Ovi FRB-ovi traju neverovatno kratko – deset milionitih delova sekunde ili čak manje. Tradicionalno se smatralo da FRB-ovi traju hiljaditi deo sekunde, ali ova studija se bazira na ranijem radu iz 2021. godine koji je sugerisao da FRB-ovi mogu trajati milioniti deo sekunde.

Ovaj tim astronoma je analizirao podatke o FRB-u nazvanom FRB 20121102A, koji je otkriven 2012. godine i nalazi se otprilike tri milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Koristeći podatke iz projekta Breakthrough Listen, istraživači su identifikovali osam ultrabrzih radio rafala koji traju samo deset milionitih delova sekunde ili manje.

Ovo otkriće ukazuje na postojanje populacije ultra-brzih radio rafala, koja nije bila ranije prepoznata zbog nedostatka vremenske rezolucije u prethodnim FRB pretragama. Ovi rezultati naglašavaju da se FRB-ovi javljaju češće i raznovrsnije nego što se prvobitno mislilo.

Astronomi su u poslednjim godinama napredovali u razumevanju FRB-ova, otkrivši mnogo više ovih misterioznih astronomskih fenomena i pronašavši da mnogi od njih potiču izvan naše galaksije Mlečni put. Ova otkrića omogućavaju astronomima bolje razumevanje univerzuma i procesa koji se u njemu dešavaju.

Nastavak istraživanja o FRB-ovima može pomoći da se otkriju novi fenomeni i razumeju njihovi uzroci, što će doprineti našem dubljem razumevanju svemira.