Naučnici razvili reciklirajuće polimere koji bi mogli zamijeniti plastiku za jednokratnu upotrebu

Naučnici razvili reciklirajuće polimere koji bi mogli zamijeniti plastiku za jednokratnu upotrebu

Naučnici sa Državnog univerziteta u Koloradu razvili su novu klasu polimera koji su reciklirajući i koji bi mogli zameniti uobičajenu plastiku za jednokratnu upotrebu. Ovi polimeri mogu se proizvesti sa samo dva jednostavna građevna bloka i imaju širok spektar svojstava, uključujući fleksibilnost, čvrstoću, visoku temperaturu topljenja i nisku temperaturu prelaza gasa.

Najvažnija karakteristika ovih polimera je njihova sposobnost za hemijsko recikliranje od dva građevna bloka, što čini reciklažu ovih materijala mnogo lakšom. Ovo je od posebnog značaja jer trenutno reciklaža mešane plastike predstavlja veliki izazov.

Istraživači su razvili ovu novu klasu polimera kako bi se rešio problem plastike za jednokratnu upotrebu koja često zagađuje životnu sredinu. Ovi materijali omogućavaju zamenu plastike koja se obično koristi za torbe za namirnice i druge proizvode sa većim uticajem na životnu sredinu.

Ova inovacija ima potencijal da promeni način na koji razmišljamo o plastici za jednokratnu upotrebu i može doprineti smanjenju zagađenja plastikom i očuvanju životne sredine.