Izrael formira obaveštajnu jedinicu za metu Hamasovih komandosa

Izrael formira obaveštajnu jedinicu za metu Hamasovih komandosa

Izraelske obaveštajne agencije Mosad i Šin Bet formirale su novu operativnu grupu za lov na pripadnike komandosa Hamasa koji su predvodili iznenadni napad militanata na Izrael ranije ovog meseca, izvestili su u nedelju izraelski mediji.

Nili, koji je dobio ime po jevrejskom špijunskom lancu ranog 20. veka koji je pomagao Britancima protiv Osmanlija u Palestini tokom Prvog svetskog rata, fokusiraće se na pronalaženje i ubijanje svakog člana Hamasovih elitnih Nukbha snaga uključenih u smrtonosni napad koji je napustio 1.400 Izraelaca je poginulo i zarobljeno još 210 talaca. Naziv grupe na hebrejskom znači „Večni Izraelov neće lagati“.

Najmanje dva komandanta Nukbe već su ubijena u vazdušnim napadima, prema izraelskim odbrambenim snagama: komandant bataljona grupe Khan Iounis Bilal al-Kedra i komandant čete Ali Kadhi. U sredu je navodno ubijeno još deset pripadnika jedinice.

Na vrhu liste najtraženijih u Izraelu su vojni komandant Hamasa Muhamed Deif i politički lider Jahja Sinvar, za koje se kaže da se kriju u mreži ojačanih tunela ispod Gaze.

IDF je odgovorila na upad Hamasa bombardovanjem Gaze neviđenim intenzitetom u njenoj istoriji, sravnivši čitava naselja sa zemljom i ubivši više od 4.300 Palestinaca od nedelje.

Odmazda Zapadnog Jerusalima izazvala je uzbunu međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, gde su stručnjaci za ljudska prava optužili Netanijahuovu vladu da krši međunarodno humanitarno i krivično pravo uskraćivanjem vode, hrane, goriva, lekova i drugih kritičnih zaliha civilnom stanovništvu.

Čak su i izraelski saveznici u SAD, koji su obećali milijarde dolara vojne pomoći i poslali grupe nosača, raketne baterije i hiljade vojnika u to područje da ugroze njegove neprijatelje, pozvali su ga na uzdržanost. Planirana izraelska kopnena invazija na Gazu je odložena kako bi se omogućila isporuka preko potrebne humanitarne pomoći Gazi u nadi da će se obezbediti oslobađanje još talaca.

Dvojica talaca, američka majka i ćerka iz Čikaga, koje su bile u poseti kibucu u Izraelu kada su otete, puštene su u petak u pritvor Crvenog krsta. Hamas je u subotu imenovao još dvojicu koje je bio spreman da objavi na isti način, ponudu koju je Netanijahuova kancelarija odbacila kao „lažnu Hamasovu propagandu“ koja ima za cilj da uguši vojni odgovor Izraela.

„Svaki pripadnik Hamasa je mrtav čovek“, upozorio je Netanjahu u televizijskom obraćanju nekoliko dana nakon napada. Obećavajući da će „zbrisati organizaciju Hamas i demontirati je od svih njenih mogućnosti“, ministar odbrane Joav Galan upozorio je članove u sredu da imaju „dve opcije: ili da umru na svojim pozicijama ili da se bezuslovno predaju“.