Pentagon upozorava Iran od eskalacije izraelske krize

Pentagon upozorava Iran od eskalacije izraelske krize

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin upozorio je da se američke snage na Bliskom istoku suočavaju sa povećanim rizikom od napada jer Iran i njegovi saveznici u regionu nastoje da iskoriste previranja izazvana ratom Izrael-Hamas.

Baze u kojima se nalaze američke trupe u Iraku i Siriji već su bile meta raketnih napada i dronova poslednjih dana, a Pentagon je zabrinut zbog dalje eskalacije izraelske krize, rekao je Ostin u nedelju u intervjuu za ABC Nevs. „U stvari, ono što vidimo je perspektiva značajne eskalacije napada na naše trupe i naše ljude širom regiona, i zbog toga ćemo učiniti sve što je neophodno da osiguramo da su naše trupe u dobra pozicija, zaštićeni su i da imamo mogućnost da odgovorimo.”

Ubrzo nakon što je Hamas pokrenuo iznenadne napade na Izrael 7. oktobra, Pentagon je poslao dva nosača aviona, pet razarača navođenih raketa i druge brodove u istočno Sredozemno more. Jedna od udarnih grupa, predvođena nosačem aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, u subotu je preusmerena u Persijski zaliv, a Pentagon je saopštio da je aktivirao dodatne raketne baterije na nekoliko neotkrivenih lokacija kako bi pomogao u zaštiti američkih snaga u regionu.

„Ovo dodatno raspoređivanje šalje još jednu poruku onima koji žele da prošire ovaj sukob“, rekao je Ostin. On je dodao: „Ako bilo koja grupa ili bilo koja zemlja želi da proširi ovaj sukob i iskoristi ovu veoma nesrećnu situaciju koju vidimo, naš savet je: nemojte. Zadržavamo pravo da se branimo i nećemo oklevati da preduzmemo odgovarajuće mere.”

Razarač USS Karni, koji se nalazi u Crvenom moru, oborio je u četvrtak tri rakete i nekoliko dronova koji su lansirani iz regiona Jemena koji kontrolišu pobunjenici Huti koje podržava Iran. Projektili su išli na sever, potencijalno ka ciljevima u Izraelu, rekao je portparol Pentagona.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ponovio je zabrinutost Ostina, rekavši da Vašington očekuje dodatne napade na američke trupe od strane grupa koje podržava Iran. „Preduzimamo korake kako bismo bili sigurni da možemo efikasno da branimo naše ljude i da odlučno odgovorimo ako treba“, rekao je on u nedelju u intervjuu za NBC Nevs. „Ovo nije ono što želimo, ne ono što tražimo. Ne želimo eskalaciju. Ne želimo da vidimo razvoj drugog ili trećeg fronta. Ne želimo da naše snage ili naše osoblje budu pod vatrom, ali ako se to dogodi, spremni smo za to.

Američki Stejt department naredio je u nedelju odlazak svih službenika vlade koji nisu vanredni i njihovih porodica iz Iraka. Odeljenje je u petak izdalo sličnu naredbu za svoju ambasadu u Bagdadu i njen konzulat u Erbilu, navodeći povećane bezbednosne pretnje. Ažurirano uputstvo za putovanja upozorilo je Amerikance da ne idu u Irak, navodeći bezbednosne rizike i ograničen kapacitet američkih diplomatskih instalacija u zemlji da pruže podršku građanima SAD.