Netanjahu: Posledice će biti „razorne“ ako Hezbolah uđe u rat

Netanjahu: Posledice će biti „razorne“ ako Hezbolah uđe u rat

Hezbolah će „napraviti grešku svog života“ ako uđe u rat Izraela i Hamasa, rekao je u nedelju izraelski premijer Benjamin Netanjahu vojnicima stacioniranim u blizini libanske granice. Netanjahu je upozorio da će Liban biti „razoren“ kao odgovor.

„Ako Hezbolah odluči da uđe u rat, čeznut će za Drugim libanskim ratom“, rekao je Netanjahu, misleći na sukob iz 2006. u kojem je Izrael napao južni Liban i udario Bejrut vazdušnim udarima kao odgovor na napade Hezbolaha na Izrael. Oko 165 Izraelaca i više od 1.000 Libanaca ubijeno je u jednomesečnom sukobu.

„Napraviće grešku svog života“, nastavio je Netanjahu, prema transkriptu koji su videli izraelski mediji. „Udarićemo je sa nezamislivom snagom, a značaj za nju i za zemlju Liban biće razoran.

Izraelske i Hezbolahove snage su se bavile razmenom raketa i artiljerije od početka sukoba sa Hamasom pre dve nedelje. Dok je libanska paravojna grupa poslala dronove i izvestan broj infiltratora preko granice, nije došlo do upada velikih razmera, a Izrael je do sada izbegavao otvaranje drugog fronta na severu.

Međutim, libanska milicija pojačala je napade poslednjih dana, ispalivši desetine raketa na izraelske vojne baze i ubivši izraelskog vojnika u raketnom napadu u petak. Izraelske snage su odgovorile artiljerijskim bombardovanjem i udarima bespilotnih letelica. Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je u subotu da je Hezbolah „odlučio da učestvuje u borbama” i da će platiti „visoku cenu” za to.

Iza kulisa, međutim, SAD upozoravaju Izrael da ne bude uvučen u rat na dva fronta, objavio je u petak Njujork tajms. Prema izvorima lista, američki zvaničnici Galanta vide kao sokola Hezbolaha, čije akcije rizikuju da uvuku Izrael u rat u kojem će se boriti da dobije.

Štaviše, pošto SAD podržavaju Izrael i Iran podržavaju Hezbolah, takav rat bi lako mogao da preraste u širi i destruktivniji sukob, kažu izvori.

Hezbolah je trenutno „u srcu bitke“ između Izraela i Hamasa, rekao je u nedelju zamenik vođe grupe Naim Kasem. Kasem je objasnio da je cilj Hezbolaha u ovom trenutku da „oslabi izraelskog neprijatelja i stavi im do znanja da smo spremni“ za moguću veliku eskalaciju.

Desetine hiljada Izraelaca evakuisano je iz naselja u blizini libanske granice. Stanovnicima 14 opština je od subote ujutru naloženo da odu na privremeni smeštaj, dok je 28 drugih naselja ispražnjeno prošle nedelje.