Stoltenberg je razgovarao sa Erdoganom o ulasku Švedske u NATO

Stoltenberg je razgovarao sa Erdoganom o ulasku Švedske u NATO

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg imao je u subotu telefonski razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Generalni sekretar NATO je napomenuo da je sa Erdoganom razgovarao o terorizmu i situaciji na Bliskom istoku.

„Slažemo se da se protiv terorizma mora boriti i da se civilno stanovništvo mora zaštititi. Pozdravljam činjenicu da hitna pomoć sada stiže u Gazu“, napisao je on.

Stoltenberg je, bez detalja, napomenuo i da je tokom razgovora bilo reči o pristupanju Švedske NATO-u.

U saopštenju Erdoganove pres službe pominje se samo razgovor o situaciji u Pojasu Gaze i „koraci koje treba preduzeti za sprečavanje kršenja ljudskih prava, kao i neprekidna dostava humanitarne pomoći nedužnom civilnom stanovništvu“.

Švedski medijski izvori su ranije javili da je Stokholm optimista u pogledu procesa pristupanja NATO-u i da očekuje da će on biti završen u narednih nekoliko nedelja.

Podsetimo, Turska je u julu na samitu NATO u Viljnusu pristala da deblokira proces ratifikacije pristupanja Švedske Alijansi u zamenu za pomoć u približavanju Evropskoj uniji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će podneti ratifikaciju kandidature Švedske za NATO parlamentu u oktobru kada se parlament ponovo sastane posle letnje pauze.

Međutim, ratifikacija švedske aplikacije bila je ugrožena nakon niza događaja koji su zapalili Kuran u Švedskoj, što je razbesnelo mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku. Osim Turske, prijavu Švedske nije ratifikovala ni Mađarska.