Francuska obaveštajna služba ne smatra da je Izrael umešan u napad na bolnicu u Gazi

Francuska obaveštajna služba ne smatra da je Izrael umešan u napad na bolnicu u Gazi

Francuska vojna obaveštajna agencija (DRM) saopštila je u petak da eksplozija u bolnici u Pojasu Gaze ranije ove nedelje u kojoj je poginulo mnogo ljudi nije rezultat izraelskog raketnog udara, već da je najverovatnije izazvana palestinskom raketom.

U utorak je došlo do eksplozije u bolnici Al-Ahli u Pojasu Gaze. Palestinske vlasti saopštile su da je od posledica stradala 471 osoba, ali zapadne obaveštajne službe smatraju da je broj žrtava manji – do 100-300.

„Ništa nam ne dozvoljava da tvrdimo da je reč o izraelskom udaru, ali najverovatnije (scenario. – Red.) je palestinska raketa koja je imala problema sa lansiranjem“, rekao je DRM novinarima.

Francuski obaveštajci su zaključili, na osnovu vizuelnih podataka sa lica mesta, da je razmak u eksploziji premali za rakete koje koristi Izrael.

„Najverovatnija hipoteza je palestinska raketa punjenja od oko pet kilograma koja je eksplodirala“, dodaje DRM, ukazujući da palestinske grupe imaju rakete malog kalibra sa takvim punjenjem.

Francuska vojna obaveštajna služba odlučila je da objavi svoju analizu eksplozije u Al Ahliju po nalogu predsednika Emanuela Makrona, s obzirom na negodovanje koje je izazvala u arapskom svetu, gde je krivica stavljena na Izrael.

Smrt civila dovela je do talasa antiizraelskih protesta u arapskim zemljama. Zapadni lideri osudili su napad na bolnicu, a Evropska komisija pozvala je na istragu.