Američko-izraelski pregovori o taocima sa Hamasom propali

Američko-izraelski pregovori o taocima sa Hamasom propali

Pregovori koji uključuju SAD i Izrael s jedne strane i Hamas s druge, o sudbini 50 talaca su propali, piše Volstrit džurnal. Međutim, u petak je palestinska militantna grupa oslobodila dvojicu američkih državljana, navodeći „humanitarne razloge“. ”

U svom izveštaju u subotu, VSJ, pozivajući se na nekoliko anonimnih zvaničnika, tvrdi da su pregovori uz posredovanje Katara bili teški, bez ikakvog dijaloga između Izraela i Hamasa tokom prve nedelje.

Prema pisanju lista, palestinska militantna grupa navela je nekoliko preduslova, uključujući „privremeni prekid vatre, obnavljanje snabdevanja vodom Gaze od strane Izraela i pojačanu humanitarnu pomoć toj teritoriji. „Na kraju, navodni dogovor nije mogao biti zapečaćen, navodi se u izveštaju.

Ipak, Hamas je pristao da oslobodi dva taoca u petak. U saopštenju, grupa je navela da su „kao odgovor na napore Katara, Brigade Al-Kasam (Hamasovo vojno krilo) oslobodile dva američka državljana iz humanitarnih razloga. ”

VSJ je citirao neimenovanog američkog zvaničnika koji je potvrdio da je katarska vlada bila „od velike pomoći. ” Zvaničnik je, međutim, dodao da napori da se oslobode taoci ne idu na ruku kontinuiranim izraelskim bombardovanjem Gaze.

Prema Hamasu, u njemu se trenutno nalazi oko 200 ljudi, dok je još 50 u rukama nekoliko drugih militantnih grupa u enklavi. Dvadeset zarobljenika je ubijeno kao rezultat izraelskih vazdušnih udara, tvrdi Hamas.

Ranije ove nedelje, visoki zvaničnik Hamasa Kaled Mašal sugerisao je da bi izraelski taoci mogli da se razmenjuju za Palestince u izraelskim zatvorima, dok će stranci biti pušteni „kada okolnosti dozvole. ”

Više od 20 Amerikanaca prijavljeno je kao nestalo nakon napada Hamasa ranije ovog meseca, rekao je novinarima u utorak savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Obnovljeni sukob između Hamasa i Izraela izbio je 7. oktobra nakon što su palestinski militanti pokrenuli ogromnu raketnu baraž i iznenadni upad, a Izrael je uzvratio masovnim vazdušnim udarima.

Prema lokalnim zvaničnicima sa obe strane, u poslednjoj rundi nasilja poginulo je više od 4.000 Palestinaca i 1.400 Izraelaca, a na hiljade je ranjeno. Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava upozorile su na preteću humanitarnu katastrofu u Gazi.