Vučić: Verujem da ćemo sa Bugarskom rešiti problem zbog uvođenja takse na gas

Vučić: Verujem da ćemo sa Bugarskom rešiti problem zbog uvođenja takse na gas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je verovanje da će Srbija uspeti da reši pitanje takse koju je Bugarska uvela na tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije. On ističe da postoje jasni i nedvosmisleni sporazumi koji bi trebali omogućiti rešavanje ovog problema.

Bugarska je nedavno uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njenog teritorija za treće zemlje. S obzirom na to da se Srbija snabdeva ruskim gasom putem „Balkanskog toka,“ ova odluka može uticati na cene gasa za potrošače u Srbiji. Pretpostavlja se da će potrošači u Srbiji, kao i svi koji koriste gas za proizvodnju, videti povećanje cena od 1. novembra. To bi moglo rezultirati povećanjem cena za gas i drugih proizvoda, što će značiti dodatne troškove za potrošače.

Predsednik Vučić ističe važnost rešavanja ovog pitanja kako bi se očuvala stabilnost i pristupačne cene gasa za građane Srbije. Očekuje se da će dalji pregovori između Srbije i Bugarske biti ključni za rešavanje ovog spora i zaštite interesa potrošača u Srbiji.