AI alati mogu pomoći naučnicima da spreče kvarenje hrane

AI alati mogu pomoći naučnicima da spreče kvarenje hrane

Da li ste ikada zagrizli orah ili komadić čokolade, očekujući glatki, bogat ukus, da biste naišli na neočekivan i neprijatan ukus krede ili kiselkast? Taj ukus je užeglost na delu i utiče na skoro svaki proizvod u vašoj ostavi. Sada veštačka inteligencija može pomoći naučnicima da se preciznije i efikasnije pozabave ovim pitanjem.

Grupa hemičara, koja proučava načine da produže životni vek prehrambenih proizvoda, uključujući one koji su užegli, nedavno je objavila studiju u Journal of Agricultural and Food Chemistri. Studija opisuje prednosti AI alata koji pomažu da se uzorci ulja i masti duže održavaju svežima. Pošto su ulja i masti uobičajene komponente u mnogim vrstama hrane, uključujući čips, čokoladu i orašaste plodove, rezultati studije bi mogli biti široko primenjeni i čak uticati na druge oblasti, uključujući kozmetiku i farmaceutske proizvode.

Hrana postaje užegla kada je neko vreme izložena vazduhu – proces koji se zove oksidacija. Oksidacija dovodi do stvaranja neprijatnih mirisa i može ugroziti zdravlje. Antioksidansi su već korisni u zaštiti hrane od oksidacije, ali pronalaženje optimalnih kombinacija može biti izazovno.

Veštačka inteligencija je postala ključna u ovoj borbi. AI alati, trenirani da prepoznaju hemijske obrasce i predviđaju efekte kombinacija antioksidanata, obećavaju ubrzavanje istraživanja. Iako su početni rezultati obećavajući, istraživači rade na daljem usavršavanju modela kako bi precizno predviđali efekte u laboratorijskim eksperimentima.

Projekat se takođe fokusira na efikasnije načine obuke AI modela i dalje unapređenje njegovih prediktivnih sposobnosti. Veštačka inteligencija postaje snažan saveznik u očuvanju svežine i kvaliteta hrane, otvarajući put za razvoj boljih metoda za njeno čuvanje.