Novi podaci pokazuju da preduzeća u vlasništvu zaposlenih pružaju povećanje produktivnosti od 8 do 12%

Novi podaci pokazuju da preduzeća u vlasništvu zaposlenih pružaju povećanje produktivnosti od 8 do 12%

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, preduzeća u vlasništvu zaposlenih (EOB) su znatno produktivnija od drugih preduzeća u zemlji. Istraživanje je obuhvatilo više od 1.650 preduzeća i pokazalo je da su EOB-i ostvarili rast produktivnosti u rasponu od 8% do 12% u poređenju sa drugim preduzećima.

Ovo je najobimnije istraživanje ove vrste koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji. EOB-ovi su takođe pokazali da doprinose dobrobiti zaposlenih, pravičnoj plati, otpornosti zajednice i posvećenosti postizanju neto nule emisija.

Komesari izveštaja ističu važnost podrške i daljeg razvoja EOB sektora kao sredstva za postizanje održivog ekonomske rasta i stvaranje pravičnijeg društva. Istraživanje je predstavljeno kao prva faza projekta za stvaranje boljeg razumevanja uticaja EOB sektora na britansku ekonomiju.

Rezultati istraživanja su istakli ulogu EOB-a u podržavanju rasta i produktivnosti Velike Britanije, što je posebno važno u kontekstu održivog ekonomskog razvoja i promovisanja veće društvene pravde i odgovornosti prema zajednici.

Ovaj sektor se smatra tihom revolucijom u pristupu ekonomskom rastu i produktivnosti. Istraživači i komentatori ističu da je potrebno veće uključivanje i podrška politika kako bi se dalje podstakao rast i doprinos EOB sektora britanskoj ekonomiji.