Materijali o hirurgiji dojke na internetu su teško razumljivi i negativnog tona

Materijali o hirurgiji dojke na internetu su teško razumljivi i negativnog tona

Dve studije predstavljene na Kliničkom kongresu Američkog koledža hirurga 2023. u Bostonu ukazuju na nedostatak pristupačnih i razumljivih obrazovnih materijala o hirurgiji dojke na internetu. Ove studije naglašavaju potrebu za poboljšanjem informacija dostupnih ženama koje se suočavaju sa rakom dojke, kako bi donošenje ključnih odluka o operacijama i lečenju bilo manje stresno i stručno.

Prva studija sprovedena na Univerzitetu u Vašingtonu analizirala je materijale o operacijama očuvanja dojke, mastektomiji i operaciji limfnih čvorova s veb stranica Sveobuhvatnog centra za rak. Ispostavilo se da su ovi materijali teški za čitanje, sa prosečnom ocenom čitljivosti iznad preporučenog nivoa i iznad prosečnog nivoa pismenosti odraslih u Sjedinjenim Državama. Studija je ukazala na potrebu za pružanjem pristupačnijih i razumljivijih materijala pacijentima.

U drugoj studiji sprovedenoj u Medicinskom centru Crozer-Chester u Pensilvaniji analizirani su materijali o hirurgiji dojke dostupni na internetu pretraga „operacija raka dojke“ i „mastektomija“. Rezultati su pokazali da većina ovih materijala ima nivo čitanja znatno iznad preporučenog nivoa za šesti razred. Takođe su sadržali stigmatizujući jezik i negativan ton. Ova studija je takođe naglasila potrebu za pristupačnijim i informativnijim resursima za pacijente.

Obe studije ističu da je važno obezbediti materijale koji su pristupačni, razumljivi i podržavajući kako bi se pacijentima pružila prava informacija i podrška tokom ovako stresnog perioda. To bi moglo pomoći pacijentima da donesu obaveštene odluke o lečenju i operacijama.

Pristup pravilnim i relevantnim informacijama može olakšati proces lečenja i smanjiti stres pacijentima koji se suočavaju sa rakom dojke. Nastojanja da se poboljšaju materijali i resursi dostupni na internetu mogu znatno unaprediti ishode i dobrobit pacijenata sa ovim oblikom raka.