Ministar pravde Belgije podnosi ostavku zbog terorističkog napada u Briselu

Ministar pravde Belgije podnosi ostavku zbog terorističkog napada u Briselu

Belgijski ministar pravde Vincent Van Kuikenborn najavio je u petak ostavku, rekavši da preuzima političku odgovornost za neuspeh u sprečavanju terorističkog napada u Briselu u kojem su poginule dve osobe.

Izjavu Van Kuikenborna na konferenciji za novinare citirao je belgijski kanal VRT.

Prema rečima belgijskog ministra, on je u petak ujutro saznao da je Tunis još u avgustu 2022. poslao Belgiji zahtev za izručenje izvršioca terorističkog napada, ali sudija nije doneo nikakvu odluku o tom zahtevu.

„Ovo je individualna greška, ovo je gruba greška, ovo je neprihvatljiva greška. Ovo je greška sa dramatičnim posledicama… I pored toga što je ovo delo pojedinca, nezavisnog sudije, želim da preuzmem političku odgovornost. zbog ove neprihvatljive greške“, dodao je on.

S tim u vezi, Van Kvikenborn je saopštio da podnosi ostavku i izvinio se u ime Ministarstva pravde žrtvama terorističkog napada i njihovim porodicama, kao i „švedskom i belgijskom narodu“.

Ostavka ministra pravde iznenadila je Belgiju, piše VRT, jer je važio za jednog od najjačih članova savezne vlade, kao i za jednog od najpopularnijih predstavnika flamanskih liberala.

Podsetimo, 16. oktobra uveče u Briselu je došlo do pucnjave za koju se ispostavilo da je bio teroristički napad islamista. Kako se ispostavilo, napadač je uzvikivao „Alah Akbar“ i simpatizer je ISIS-a. Ispostavilo se da su dvojica poginulih od strane terorista švedski fudbalski navijači.

Osumnjičeni je ujutru 17. oktobra zadržan u jednom od okruga belgijske prestonice, tokom pritvora je teško povređen i preminuo je u bolnici nekoliko sati kasnije.

Premijer Švedske rekao je da je teroristički napad bio usmeren „protiv Švedske i švedskih državljana”.