Putin posetio vojni štab na jugu Rusije

Putin posetio vojni štab na jugu Rusije

Predsednik Vladimir Putin posetio je u četvrtak nenajavljenu posetu štabu ruskog Južnog vojnog okruga, koji nadgleda vojnu operaciju protiv Ukrajine, i održao sastanak iza zatvorenih vrata sa visokim komandantima.

Obraćajući se novinarima rano u petak, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da je Putin stigao u Rostov na Donu dok se vraćao iz Perma, u centralnoj Rusiji, gde je u četvrtak prisustvovao velikom nacionalnom sportskom forumu.

Prema rečima portparola, predsednik se sastao sa generalom armije Valerijem Gerasimovim, načelnikom Generalštaba, koji ga je obavestio o napretku vojne operacije zemlje protiv Kijeva. Osim toga, Putin je razgovarao i sa drugim najvišim zvaničnicima odbrane, rekao je Peskov, ne precizirajući detalje.

Nekoliko ruskih medija objavilo je snimak na kojem se vidi kako Putin izlazi iz svog aviona u Rostovu na Donu. Po dolasku u štab dočekao ga je Gerasimov, koji je rekao da „zajednička grupa snaga [u Ukrajini] izvršava misije u skladu sa planom operacije“.

Putinova poslednja poseta i sastanak sa najvišim zvaničnicima u sedištu u Rostovu na Donu održani su u avgustu, a pre toga u martu. Rostovska oblast graniči se sa ruskim frontom sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom i poslednjih meseci je bila pod udarima ukrajinskih raketa i bespilotnih letelica.

Sastanak ruskog predsednika sa vojnim komandantima takođe je usledio usred ukrajinske kontraofanzive koja je u toku od juna. Ranije ovog meseca, Putin je rekao da Kijev nije uspeo da postigne nikakve rezultate i da je pretrpeo „ogromne“ gubitke u odnosu osam prema jedan. Ranije ovog meseca, on je procenio gubitke Kijeva na liniji fronta na više od 90.000 vojnika od početka napada.