Lažne tvrdnje o odgovornosti za eksploziju u Gazi: IDF negira objavu na društvenim mrežama

Lažne tvrdnje o odgovornosti za eksploziju u Gazi: IDF negira objavu na društvenim mrežama

Izraelske odbrambene snage (IDF) su negirale tvrdnje o odgovornosti za nedavnu eksploziju u bolnici u Gazi, koja se pojavila u lažnom postu na društvenim mrežama napisanom na arapskom jeziku.

Lažna objava, koja je brzo postala viralna, tvrdi da je IDF preuzeo odgovornost za bombardovanje baptističke bolnice u Gazi zbog navodnog nedostatka medicinske opreme i osoblja. Međutim, IDF i njihov glavni portparol za arapske medije, Avičaj Adraee, nisu dali takvu izjavu.

Korisnici društvenih medija delili su snimke ekrana lažne objave na različitim platformama, tvrdeći da je IDF priznao odgovornost. Međutim, zvanični kanali IDF-a na društvenim mrežama ne sadrže takvu izjavu, a lažni nalog koristi zvanični logo i amblem, što je suprotno praksi stvarnih IDF naloga.

Avičaj Adraee, portparol za arapske medije IDF-a, takođe je negirao izjavu na svojim društvenim mrežama i istakao da su takve vesti lažne i potiču iz Hamasovih medija.

Odgovornost za eksploziju u bolnici u Gazi i dalje je predmet spora, s palestinskim zvaničnicima koji optužuju Izrael za vazdušni napad, dok Izrael tvrdi da je eksplozija posledica ispaljivanja projektila od strane Islamskog džihada, militantne grupe koja deluje u Gazi.

Ova situacija naglašava važnost provere informacija i suzbijanja širenja dezinformacija na društvenim mrežama u vezi sa ozbiljnim događajima kao što je sukob u Bliskom istoku.