Istraživanja pokazuju da je biorazgradiva plastika i dalje štetna za ribe

Istraživanja pokazuju da je biorazgradiva plastika i dalje štetna za ribe

Biorazgradiva plastika možda nije rešenje za zagađenje plastikom kojem su se mnogi nadali, a studija Univerziteta u Otagu pokazuje da je još uvek štetna za ribe.

Poznato je da mikroplastika dobijena od nafte utiče na morski život, ali se malo zna o uticaju biorazgradivih alternativa.

Studija, objavljena u časopisu Nauka o totalnoj životnoj sredini, prva je koja procenjuje uticaj plastike dobijene od nafte i biorazgradive plastike na divlju ribu.

Vodeći autor Ashleigh Havke, koja je magistrirala na Odsjeku za nauku o moru u Otagu, kaže da je izlaganje plastici dobivenoj od nafte negativno uticalo na performanse bježanja riba, rutinsko plivanje i aerobni metabolizam.

Nasuprot tome, oni koji su bili izloženi bioplastici su negativno uticali samo na njihovu maksimalnu brzinu bekstva.

Ona kaže da je istraživanje značajno jer pokazuje da i plastika dobijena od nafte i biorazgradiva plastika mogu biti štetne za morske ribe, ako im budu izložene.

„Biorazgradiva plastika možda nije srebrni metak za zagađenje plastikom kao što mi verujemo da jeste.

„Iako nisu tako loši, i dalje mogu izazvati negativne efekte na životinje koje bi im mogle biti izložene – u slučaju ove studije, populacije bi opadale jer je njihovo ponašanje u bekstvu narušeno.“

Koautor dr Bridi Alan, takođe iz Odeljenja za nauku o moru, kaže da je potrebno učiniti više na nivou politike kako bi se zaštitilo morsko okruženje.

„Razvoj tradicionalne plastike je dobro uspostavljen decenijama, tako da postoje male varijacije u njihovoj proizvodnji. Međutim, pošto je biorazgradiva plastika relativno nova oblast, postoje varijacije u načinu na koji se proizvodi i materijalima koji se proizvode. korišćeni.

„Ovo istraživanje pokazuje da su sirovine koje se koriste u ovim proizvodima bitne i da bi njihovo korišćenje trebalo više regulisati i kontrolisati.

Biorazgradivu plastiku korišćenu u studiji kreirao je dr Stiven Giteru, pod nadzorom profesora Indravatija Oija, u Otagovom odeljenju za nauku o hrani.