Makron Zelenskom: Sve veći broj kriza neće oslabiti podršku Ukrajini

Makron Zelenskom: Sve veći broj kriza neće oslabiti podršku Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je o telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim koji je održan dan ranije.

Kako se navodi u poruci, Makron je uverio Zelenskog da sve veći broj kriza ni na koji način neće oslabiti francusku i evropsku podršku Ukrajini, koja će trajati koliko god bude potrebno.

Napominje se da je francuski predsednik pitao svog ukrajinskog kolegu o razvoju situacije na terenu i potrebama Kijeva, posebno sa približavanjem zime.

Prema izveštaju, oni su takođe razgovarali o „formuli mira“ koju je predložio Zelenski, pitanju bezbednosti hrane i dogovorili se da ostanu u bliskom kontaktu.

Prema rezultatima telefonskog razgovora sa francuskim kolegom, predsednik Ukrajine je rekao da je razgovarao o vojnoj pomoći Francuskoj, žitnom koridoru i pitanjima u vezi sa takozvanom formulom mira.

Kako je saopšteno, Ukrajina i partnerske države dogovorile su se o daljim pregovorima na nivou bezbednosnih savetnika lidera država u vezi sa odobravanjem „formule mira“ koju je predložio predsednik Vladimir Zelenski.

Šef OP Andrij Jermak je krajem septembra izrazio nadu da će do kraja oktobra biti održan treći sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost šefova država na kojima će se razgovarati o ukrajinskoj „formuli mira“.