Džim Džordan ponovo nije uspeo u kandidaturi za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa

Džim Džordan ponovo nije uspeo u kandidaturi za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa

Republikanski poslanik Džim Džordan, kandidat za položaj predsednika Predstavničkog Doma SAD, zatražio je dodatno vreme kako bi ojačao svoju kandidaturu nakon što je izgubio drugo glasanje u sredu. Nakon dva uzastopna neuspeha da sakupi potrebnu podršku od 217 glasova, Džordan se odlučio da ne pokušava ponovo najranije do četvrtka.

Ovo je već treći uzastopni dan glasanja o Džordanovoj kandidaturi, dok je njegov prethodnik, Kevin Makarti, za pobedu u izboru za predsednika Predstavničkog Doma trebalo četiri dana i 15 krugova glasanja.

Odsustvo izabranog lidera u Predstavničkom Domu već traje 16 dana, što otežava donošenje odluka u Kongresu, uključujući pitanja ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i potrebne akcije za sprečavanje delimičnog zatvaranja vlade koje će početi za mesec dana bez akcije Kongresa.

Iako je Džordan osvojio 199 glasova, što je manje od 200 republikanskih glasova koje je dobio prethodnog dana, ova cifra je takođe niža od broja glasova koje je Kevin Makarti dobio pre nego što je izabran za predsednika. Republikanci, koji kontrolišu Predstavnički Dom sa tesnom većinom od 221-212, nisu uspeli da se ujedine oko jednog kandidata za predsednika, što je dovelo do dugotrajne situacije bez lidera u komori.

Džordan je poznat kao zagovornik konzervativnih prioriteta, a podržava ga bivši predsednik Donald Tramp. Međutim, neki republikanski poslanici su izrazili zabrinutost zbog njegovih stavova o pitanjima kao što su porezi, potrošnja i pomoć u katastrofama, kao i taktika njegovih pristalica.

Neki republikanci sada razmatraju rezervnu opciju koja bi dala više moći privremenom lideru Patriku Mehenriju, kako bi se omogućilo funkcionisanje Predstavničkog Doma. Ova opcija bi takođe mogla da omogući Džordanu više vremena da obezbedi potrebnu podršku za položaj predsednika.

Demokrate, čija podrška bi bila ključna, su jasno stavile do znanja da ne podržavaju Džordana, a žele da se izabere lider koji bi omogućio saradnju između stranaka u Predstavničkom Domu.

Odsustvo izabranog lidera u Predstavničkom Domu SAD stavlja dodatni pritisak na političke procese i otežava donošenje ključnih odluka u Kongresu.