Blumberg: Bajden će tražiti 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu

Blumberg: Bajden će tražiti 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu

Američki predsednik Džo Bajden namerava da se obrati Kongresu sa dodatnim zahtevom da izdvoji 100 milijardi dolara, posebno za pomoć u odbrani Ukrajini i Izraelu.

Pored pomoći Ukrajini i Izraelu, paket će uključivati finansiranje zaštite granica i pomoć zemljama indo-pacifičkog regiona, uključujući Tajvan, rekli su izvori agencije.

Odluka da se od Kongresa zatraži da dodeli sveobuhvatan paket ima za cilj da dobije podršku republikanaca u Kongresu, koji se protive povećanju pomoći Ukrajini.

Uključivanje finansiranja za granicu bi takođe moglo pomoći da se dobije podrška republikanaca, koji su već dugo povezivali dodatnu stranu pomoć sa rešavanjem problema priliva migranata u SAD.

Jedan od sagovornika agencije rekao je da se detalji paketa još razrađuju i da će taj iznos pokriti celu finansijsku godinu.

Prethodni zahtev Bele kuće, koji je predviđao izdvajanje 24 milijarde dolara Ukrajini, pokrivao je samo tromesečni period.

Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je u utorak da očekuje da će administracija poslati zahtev „do kraja ove nedelje“ i da će uključiti vojnu, diplomatsku, obaveštajnu i humanitarnu pomoć Izraelu.

„Želeli bismo da što pre dobijemo dodatni paket, jer su potrebe velike i u Izraelu i u Ukrajini“, rekao je on.

Međutim, svaki zahtev Bele kuće prvo mora da odobri Predstavnički dom, što Dom ne može bez izbora novog predsednika.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio da će Bajdenova administracija tražiti od Kongresa da izdvoji sredstva za Ukrajinu i Izrael u jednom paketu.

Ranije je saopšteno da Bela kuća razmatra da u jedan zahtev Kongresu objedini zahteve vojne pomoći za Ukrajinu i Izrael, nadajući se da će to povećati šanse za odobravanje podrške Kijeva.

Šef Pentagona Lojd Ostin na sastanku sa Vladimirom Zelenskim u sredu u Briselu pružio mu je uveravanja da će SAD nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem.