Izrael nagoveštava promenu plana kopnene ofanzive u Gazi

Izrael nagoveštava promenu plana kopnene ofanzive u Gazi

Očekivana izraelska kopnena ofanziva u Gazi možda se neće dogoditi, sugerisao je u utorak portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Ričard Heht. Vojska zemlje se priprema za sledeću fazu svoje operacije, iako neće otkriti šta to uključuje, dodao je on.

„Mi se pripremamo za naredne faze rata. Nismo rekli šta će biti“, rekao je Heht novinarima na brifingu. „Svi pričaju o kopnenoj ofanzivi. Možda je nešto drugačije“, dodao je on, ne objašnjavajući.

Ove izjave dolaze usred eskalacije između izraelskih snaga i militantne grupe Hamas sa sedištem u Gazi, koja je izvela iznenadni napad na Izrael 7. oktobra.

Palestinski militanti ispalili su hiljade raketa na izraelsku teritoriju i nakratko zauzeli naselja koja se graniče sa Gazom. Početni napad i sukobi između Hamasa i IDF-a odneli su živote više od 1.400 Izraelaca, većinom civila, navode vlasti.

Zapadni Jerusalim je odgovorio masovnom kampanjom bombardovanja Gaze, što je rezultiralo preko 2.800 smrtnih slučajeva u enklavi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Izrael je pozvao oko 360.000 rezervista u okviru akcije mobilizacije i rasporedio značajne snage na južnu granicu sa Gazom, uključujući tenkove, oklopna vozila i artiljerijsku oruđa.

Izrael je reklamirao potencijalnu kopnenu operaciju u Gazi od ranih faza eskalacije. Vojska je prošle subote saopštila da je spremna da „proširi ofanzivu“, uključujući i „opsežnu kopnenu operaciju“.

Potencijalna operacija izazvala je široku zabrinutost. Afrička unija i Arapska liga pozvale su u ponedeljak Izrael da prekine neprijateljstva, upozoravajući da bi kopnena ofanziva u enklavi mogla dovesti do „genocida bez presedana“.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da bi potencijalna operacija bila „teško” pitanje „sa ozbiljnim posledicama za sve strane”. Ofanziva bi takođe mogla da dovede do civilnih žrtava što bi bilo „apsolutno neprihvatljivo“, dodao je on.

SAD, ključni izraelski saveznik, takođe je upozorio na pokretanje kopnene kampanje. Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da bi uklanjanje „ekstremista” bilo „neophodan uslov” da se garantuje bezbednost jevrejske države, ali je upozorio da bi izraelska okupacija Gaze bila „velika greška”.

Bela kuća je potvrdila da će Bajden u sredu otputovati u Izrael i Jordan. Nemački magazin Der Spiegel tvrdi da bi izraelska ofanziva mogla biti pokrenuta nakon te posete.