SAD su saopštile da su Ukrajini predale sve obećane tenkove Abrams

SAD su saopštile da su Ukrajini predale sve obećane tenkove Abrams

Sjedinjene Države su Ukrajini već isporučile obećani 31 američki borbeni tenk M1A1 Abrams, zajedno sa rezervnim delovima i municijom.

Prema O’Donelu, u Ukrajinu su se vratili i svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim trupama u Nemačkoj.

„Mi smo ispunili svoj deo dogovora. Od ovog trenutka oni (Ukrajina. – Red.) će sami odrediti kada i gde će koristiti ove snage i sredstva“, rekao je predstavnik američke vojske.

On nije precizirao kada je tačno poslednji od obećanih Abramova stigao u Ukrajinu, ali je ukazao da bi trebalo da prođe izvesno vreme do njihove upotrebe na bojnom polju – da se ukrajinske snage uvere da su svi neophodni elementi podrške na mestu i da utvrde kako je najbolje da koriste tenkove.

„Mislim da će Ukrajina imati namjeran pristup tome kada i gdje koristiti tenkove. Tenk Abrams je pakleno oklopno vozilo, ali ne i magični metak. Na kraju krajeva, ono što je najvažnije je odlučnost Ukrajine da se probije“, O’Donel veruje.

Prvi od 31 američkog tenka Abrams isporučen je Ukrajini krajem septembra.

M1 Abrams će biti među ostalim tenkovima u arsenalu Ukrajine, koje može koristiti za napredovanje i eventualno oslobađanje teritorija pod ruskom kontrolom u istočnim i južnim regionima.