Netanjahu i Liberman se ne slažu oko prijavljenog sporazuma o jedinstvu

Netanjahu i Liberman se ne slažu oko prijavljenog sporazuma o jedinstvu

Izraelska stranka premijera Benjamina Netanjahua, Likud, saopštila je u subotu da je Avigdor Liberman, opozicioni političar, pristao da se pridruži bezbednosnom kabinetu. Međutim, Liberman je izgleda negirao ovu tvrdnju, izjavljujući da želi da bude deo manjeg foruma koji se bavi vođenjem rata u Gazi.

Liberman je na društvenim medijima izjavio: „Voljan sam da se pridružim ratnom kabinetu kako bih odneo najbržu moguću pobedu. Ne zanima me da budem ‘ministar broj 38’ u kabinetu i da služim kao smokvin list.“

Likud je objavio da je pozvao Libermana i još jednog neidentifikovanog člana iz nacionalističke opozicione partije da se pridruže bezbednosnom kabinetu. Netanjahuova stranka tvrdi da je Liberman prihvatio poziv.

Premijer Netanjahu pokušava da proširi bazu svoje vlade dok se Izrael priprema za moguću kopnenu invaziju na Gazu nakon nedelju dana vazdušnih udara u odgovoru na napad Hamasa prethodne nedelje.

Takođe, centristička partija bivšeg ministra odbrane Benija Ganca nedavno se složila da formira vladu jedinstva sa Netanjahuom i njegovim desničarskim koalicionim partnerima kako bi se suočili sa krizom izazvanom prekograničnim napadom Hamasa.