EU upozorava TikTok na „nezakonit sadržaj i dezinformacije“

EU upozorava TikTok na „nezakonit sadržaj i dezinformacije“

Najveći evropski stručnjak za tehnologiju, komesar Tijeri Breton, upozorio je u četvrtak TikTok na „ilegalni sadržaj i dezinformacije“ na njegovoj platformi, nakon krvavog napada Hamasa u Izraelu.

Upozorenje i zahtev da TikTok u kineskom vlasništvu odgovori u roku od 24 sata sa detaljima o tome kako suzbija dezinformacije na mreži, odražavaju slična upozorenja koja je Breton ove nedelje izdao X-u, nekadašnjem Tvitter-u, i Facebook roditelju Meti.

„S obzirom na to da deca i tinejdžeri u velikoj meri koriste vašu platformu, imate posebnu obavezu da ih zaštitite od nasilnog sadržaja koji prikazuje uzimanje talaca i drugih eksplicitnih video snimaka koji, kako se navodi, široko kruže na vašoj platformi, bez odgovarajućih zaštitnih mera“, naveo je Breton u pismu. izvršnom direktoru TikTok Shou Zi Chevu.

Breton je naglasio da TikTok i druge velike onlajn platforme podležu novom zakonu EU o digitalnim uslugama (DSA), zakonu koji je stigao pre dva meseca i koji od njih zahteva da suzbiju sadržaj koji se smatra nezakonitim prema zakonima EU ili zakonima pojedinih zemalja EU.

Kršenja DSA mogu se suočiti sa obaveznim korektivnim merama za zaustavljanje takvog sadržaja, ili novčanim kaznama koje bi mogle dostići šest odsto globalnog prometa kompanije, ili potencijalno čak i koracima za zabranu platforme iz Evrope.

Kao iu njegovim pismima vlasniku X-a Elonu Masku i šefu Meta Marku Zakerbergu, Breton je rekao Čuu da je njegov zahtev hitan i da zahteva odgovor „u naredna 24 sata“.

Ceo tekst pisma postavljen je na Bretonov nalog na X, a novi koji je otvorio ove nedelje na X rivalu Blueski.

Prema uglednom veb-sajtu za verifikaciju, istragu i razotkrivanje Bellingcat, dezinformacije i dezinformacije u vezi sa Hamasovim napadom u Izraelu prošlog vikenda su porasle.

Dokumentovao je primere lažnih ili obmanjujućih video snimaka postavljenih na X, TikTok i druge platforme.

Pronašao je nekoliko takvih video snimaka na društvenoj mreži Telegram, koji još nije podložan DSA, ali će biti kada se manje platforme uhvate u njegovu mrežu od februara.