Povezivanje reka u Indiji radi zadovoljenja potražnje za vodom može negativno uticati na količine monsunskih padavina

Povezivanje reka u Indiji radi zadovoljenja potražnje za vodom može negativno uticati na količine monsunskih padavina

Tim građevinskih inženjera i meteorologa na Indijskom institutu za tehnologiju, u saradnji sa kolegama sa Indijskog instituta za tropsku meteorologiju i Univerziteta u Hajderabadu, otkrio je, putem modeliranja, da bi plan za međusobno povezivanje reka u Indiji radi hvatanja kišnog oticanja mogao nenamerno imaju negativan uticaj na količinu i lokaciju monsunskih padavina.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, grupa je koristila različite tehnike modeliranja kako bi testirala mogućnost nenamernih promena vremenskih obrazaca u Indiji dok se preduzimaju projekti međusobnog povezivanja.

Zvaničnici u Indiji imaju jasan problem u svojim rukama – njihova zemlja ima 1,4 milijarde ljudi, što je najviše od svih zemalja na svetu. I još uvek raste. Takav rast predstavlja mnoštvo problema, uključujući kako prehraniti toliko ljudi, održati ekonomski rast i upravljati vodom. Ovaj poslednji problem je postao strašan – da bi Indija mogla da prehrani svoj narod, mora da uzgaja više hrane i za to će biti potrebno više vode. Ali dostupnost vode se smanjuje.

Da bi zadovoljili potražnju, naučnici i vladini zvaničnici su predložili i pokrenuli plan koji podrazumeva kopanje kanala između reka kako bi ih međusobno povezali, sa idejom da se prikupi više padavina. Umesto da dozvoli da veći deo padavina otiče u reke, a zatim u more, zemlja planira da preusmeri deo te vode u druge reke koje se mogu usmeriti u sušnija područja, gde se može koristiti za navodnjavanje. Ali to bi, insistiraju istraživači na ovom novom naporu, moglo imati nenamerne i možda katastrofalne sporedne efekte.

Prethodna istraživanja su pokazala da razmena materijala kao što su aerosoli u atmosferu može dovesti do sistema povratne sprege između zemlje i atmosfere, što rezultira hlađenjem temperatura u regionu i naknadnim promenama u količini padavina. Isto tako, utvrđeno je da napori za navodnjavanje podstiču povratne informacije zemlje i atmosfere pošto voda iz takvih sistema isparava u atmosferu. Utvrđeno je da takvi sistemi utiču na lokalne hidrološke cikluse, au nekim slučajevima mogu uticati na monsunske kiše. Ovi nalazi su ubedili tim u ovaj novi napor da se bliže sagleda mogući uticaj međusobno povezanih reka.

Da bi procenio moguće uticaje, tim je koristio uzročne tehnike razgraničenja zajedno sa opštim klimatskim modelima koji su modifikovani da se fokusiraju posebno na Indiju i njeno vreme, kao i ponovnu analizu skupova podataka napravljenih od sistema povratnih informacija zemlje i atmosfere koji već postoje u Indiji.

Istraživači su otkrili da povratne informacije kopna i atmosfere iz međusobno povezanih reka mogu da generišu uzročne puteve između rečnih slivova u Indiji – kao jedan primer, otkrili su incidence smanjenja padavina u septembru (tokom sezone monsuna) do 12% u delovima zemlje koji su već oseća nestašicu vode. Takođe su pronašli dokaze o tome da su neke oblasti iskusile više suvoće tokom godina El Ninja. Oni zaključuju da je potrebno više studija pre nego što se odobre novi napori za povezivanje reka.