Ukrajina uništila ruski protivvazdušni sistem S-400

Ukrajina uništila ruski protivvazdušni sistem S-400

Bezbednosni krugovi u Ukrajini potvrdili su da su bespilotne letelice pod kontrolom Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) uspešno uništile ruski protivvazdušni sistem S-400 u regionu Belgoroda, čime je još jednom istaknuta efikasnost ukrajinskih odbrambenih snaga. Ovaj incident se dešava nakon nedavnih uspeha Ukrajine u uništavanju S-400 na Krimu, što je dovelo do napetosti između dve zemlje.

„Uzrok noćnih eksplozija u Belgorodskoj oblasti: SBU je pogodila PVO sistem S-400 Trijumf“, izjavio je bezbednosni izvor za Si-En-En (CNN), potvrđujući akciju SBU koja je ciljala na ruski protivvazdušni odbrambeni sistem.

Belgorod se nalazi u pograničnoj oblasti Rusije, nedaleko od severoistočne granice Ukrajine, a S-400 je poznat kao jedan od najnaprednijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane. Ovaj uspeh Ukrajine u uništavanju S-400 Trijumf sistema bacio je svetlo na sposobnost ukrajinskih vojnih snaga i izazvao zabrinutost u Rusiji.

Izvor je takođe naveo da video snimci postavljeni od strane ruskih izvora „prikazuju oko 20 eksplozija na lokaciji Trijumfa i njegovog radara“, dodajući da su „u isto vreme, susedna naselja ostala bez struje“. Ovaj događaj podseća na prethodne akcije ukrajinskih odbrambenih snaga koje su ostvarile značajne uspehe u obaranju ruskih vojnih objekata.

Prošlog meseca, Ukrajina je uspešno uništila S-400 na Krimu u gradu Jevpatoriji, nakon čega su izvele seriju raketnih napada na poluostrvo koje je Rusija ilegalno pripojila 2014. godine. Ovo dešavanje ozbiljno je uzdrmalo rusku poziciju na Krimu i dodatno pojačalo tenzije između dve zemlje.

Odgovarajući na ove akcije, ruski zvaničnici su do sada odbacivali tvrdnje o uništavanju njihovih S-400 sistema i optuživali Ukrajinu za provokacije i agresiju. Međutim, sve češći uspesi ukrajinskih odbrambenih snaga postavljaju pitanje dugoročne stabilnosti u regionu i moguće dalje eskalacije sukoba između ove dve susedne zemlje.