Antibiotik pokazuje efikasnost protiv smrtonosnih infekcija stafilokoka

Antibiotik pokazuje efikasnost protiv smrtonosnih infekcija stafilokoka

Antibiotik koji je pokazao efikasnost za bakterijsku upalu pluća takođe se čini uspešnim u borbi protiv stafilokoknih infekcija otpornih na meticilin, izveštava tim koji predvodi Duke Health.

Lek, ceftobiprol, pokazao je sličnu korist kada je testiran protiv antibiotika daptomicina za lečenje komplikovanih bakterijskih infekcija Staphilococcus aureus. Ako odobri FDA, ceftobiprol bi mogao da pruži još jednu liniju odbrane od uobičajene i često smrtonosne bakterijske infekcije.

„Ovo je oblast istinske potrebe“, rekao je Thomas Holland, MD, vanredni profesor na Odseku za medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Duke i predsednik komisije za pregled podataka studije, objavljene 27. septembra u Nev England Journal of Lek . „Ne postoji novi antibiotik odobren za lečenje bakterijemije S. aureus više od 15 godina.“

Studija pod nazivom ERADICATE uključila je 390 pacijenata sa komplikovanim stafilokoknim infekcijama na 60 lokacija u 17 zemalja od avgusta 2018. do marta 2022. Otprilike polovina je nasumično raspoređena da prima infuzije ceftobiprola, a druga polovina je lečena intravenozno daptomicinom.

Primarni ishod bio je ukupan uspeh lečenja, koji je zahtevao preživljavanje, uklanjanje bakterija iz krvotoka, poboljšanje simptoma i bez novih bakterijskih komplikacija 70 dana nakon tretmana. Procenjena je i bezbednost.

Studija je pokazala da su oba antibiotika delovala slično. U grupi koja je primala ceftobiprol, 69,8% pacijenata je doživelo ukupan uspeh, u poređenju sa 68,7% u grupi koja je primala daptomicin. Oba leka su se takođe tolerisala slično, pri čemu su gastrointestinalni problemi bili najčešći neželjeni efekat.

„Uprkos mnogo rada u medicinskoj nauci, komplikovane infekcije stafilokokom i dalje imaju stopu smrtnosti od 25% nakon 90 dana“, rekao je koautor studije Vance G. Fovler, Jr., profesor na Dukeovim odeljenjima za medicinu i molekularnu genetiku i mikrobiologiju. „Potrebno nam je više opcija za lečenje ovih infekcija.“