Tramp kaže da će svedočiti na suđenju za tajna dokumenta

Tramp kaže da će svedočiti na suđenju za tajna dokumenta

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je u sredu u radio intervjuu da bi bio spreman da svedoči u svoju odbranu na suđenju zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima u svom letovalištu na Floridi, piše Rojters.

„Radujem se svedočenju“, rekao je Tramp konzervativnom radijskom voditelju Hjuu Hjuitu.

Trampu, koji je favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, trebalo bi da se suoči sa suđenjem koje počinje u maju zbog zadržavanja osetljivih dokumenata nacionalne bezbednosti u svom odmaralištu Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju i navodnih napora da opstruiše istragu vlade .

On se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice i optužio tužioce da su ga ciljali u političke svrhe.

Slučaj Dokumenti jedan je od četiri krivična slučaja protiv Trampa koji bi mogli biti na suđenju sledeće godine.

Bio bi rizičan pravni gambit da Tramp svedoči na suđenju. Taj potez bi izložio čuvenu slobodnu bivšu rijaliti zvezdu unakrsnom ispitivanju od strane tužilaca koji bi od njega pokušali da izvuku štetne informacije dok je pod zakletvom.

Tramp je i ranije pokazivao spremnost da svedoči u istragama, da bi kasnije odustao. On je 2018. rekao da će razgovarati pod zakletvom sa bivšim specijalnim savetnikom SAD Robertom Milerom, koji je istraživao potencijalnu koordinaciju između njegove predsedničke kampanje 2016. i ruske vlade. Tramp na kraju nije razgovarao sa tužiocima i nije optužen u istrazi.