SAD testirale balističku raketu sa nuklearnim oružjem

SAD testirale balističku raketu sa nuklearnim oružjem

Američko vazduhoplovstvo uspešno je testiralo interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III (ICBM). Projektil lansiran iz silosa ispaljen je rano u sredu iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji.

Lansiranje je opisano kao „rutinski“ test, namenjen „potvrdi i verifikaciji bezbednosti, bezbednosti, efikasnosti i spremnosti sistema naoružanja“, prema Komanda za globalni udar američkog vazduhoplovstva.

„Ova probna lansiranja pokazuju spremnost američkih nuklearnih snaga i pružaju poverenje u smrtonosnost i efikasnost nacionalnog nuklearnog odvraćanja“, rekao je pukovnik Brajan Titus, koji je direktno komandovao lansiranjem, u saopštenju.

Na snimcima koje je objavila američka vojska vidi se kako se projektil izbacuje iz svog silosa, zaštićen teškim poklopcem od eksplozije. Zatim se vidi kako se projektil podiže na noćno nebo.

Uoči lansiranja, sekretar za štampu Pentagona Brig. General Pat Rajder je rekao da su SAD poslale obaveštenje Haškom kodeksu ponašanja, kao i da su obavestile Rusiju o postojećim obavezama.

U bazi svemirskih snaga Vandenberg smeštena je 576. eskadrila za probnu letnu komandu američkog vazduhoplovstva, koja je trenutno jedina namenska ispitna eskadrila ICBM u zemlji.

Rakete Minuteman III ušle su u službu 1970-ih i ostale su osnovni element američke nuklearne trijade na zemlji. Iako su od svog uvođenja u više navrata modernizovani, Pentagon je godinama tražio da se arsenal obnovi. Vojska do sada nije uspela da obezbedi neophodna finansijska sredstva od američkih zakonodavaca, procenjena na trilione dolara.