Biohemičari se fokusiraju na razgradnju ključnih proteina koji izazivaju rak kao potencijalni pristup za zaustavljanje rasta raka

Biohemičari se fokusiraju na razgradnju ključnih proteina koji izazivaju rak kao potencijalni pristup za zaustavljanje rasta raka

Biohemijski istraživači sa Univerziteta Case Vestern Reserve identifikovali su novu funkciju ključnog proteina koji dovodi do raka – nalaz za koji veruju da bi mogao dovesti do efikasnijih tretmana za niz karcinoma i drugih bolesti.

Protein je LSD1 (lizin-specifična histon demetilaza 1A), koji funkcioniše kao tip saobraćajnog policajca unutar ljudskih ćelija. On kontroliše aktivnost gena tokom embrionalnog razvoja i reguliše ekspresiju gena tokom života.

Naučnici su takođe identifikovali poslednjih godina da prekomerna ekspresija LSD1 – u ovom slučaju, proizvodi previše proteina – može da podstakne razvoj raka i srčanih bolesti.

Neki istraživači su nedavno pokušali da uspore rast raka zaustavljanjem katalitičke aktivnosti LSDI-a – hemijske reakcije koja podstiče rast ćelija, ali takođe izgleda da dovodi do njegove prekomerne ekspresije.

Ali Kaikiang Cao, docent biohemije, predvodi tim koji osporava tu pretpostavku: Istraživači sa medicinske škole tvrde da mogu postići daleko veći uspeh u usporavanju ili zaustavljanju rasta raka u matičnim ćelijama tako što će umesto toga degradirati ceo LSD1 protein, a ne samo kratkog spoja hemijske reakcije koja dovodi do njene prekomerne ekspresije.

„Naši nalazi zaista osporavaju trenutnu paradigmu“, rekao je Cao.

Njihovo istraživanje objavljeno je u avgustu u časopisu Nature Communications.

„Potreban nam je zaista precizan i efikasan način ciljanja ovih proteina, a naše istraživanje pokazuje da bi zaustavljanje te katalize moglo biti efikasno (u zaustavljanju prekomerne ekspresije) 15% vremena, dok je naš pristup bliži 80%“, rekao je Cao. „Dakle, ako možemo da razvijemo degradator LSD1, možemo pomoći pacijentu da prođe kroz manje terapije – čak i ako ne možemo u potpunosti izlečiti rak.“

Cao je rekao da su on i njegov tim bili iznenađeni da LSD1 funkcioniše uglavnom na katalitički nezavisan način, ali sada kada su pružili istraživačkoj zajednici „teorijsku osnovu da će ovo biti efikasniji način lečenja ovih bolesti“, oni Počeću dalje da testiraju, prvo na kancerogenim tkivima, zatim na životinjskim modelima i na kraju na ispitivanjima na ljudima.

„Ovo je budućnost – dodate degradator i on će potpuno ubiti protein“, rekao je on. „Tehnika je već tu jer su je drugi istraživači uradili drugim proteinima – ali još ne i LSD1.“