Pojedinci osećaju simptome specifične za pol pre predstojećeg zastoja srca

Pojedinci osećaju simptome specifične za pol pre predstojećeg zastoja srca

Istraživači sa Instituta za srce Smit u Cedars-Sinai su korak bliže pomoći pojedincima da uhvate iznenadni srčani zastoj pre nego što se to dogodi, zahvaljujući studiji objavljenoj danas u časopisu The Lancet Digital Health.

Studija koju je vodio stručnjak za iznenadni srčani zastoj Sumeet Chugh, MD, otkrila je da je 50% pojedinaca koji su doživjeli iznenadni srčani zastoj takođe iskusilo znakovit simptom 24 sata prije gubitka srčane funkcije.

Istraživači Instituta za srce Smit takođe su saznali da je ovaj upozoravajući simptom bio drugačiji za žene nego za muškarce. Za žene, najistaknutiji simptom predstojećeg iznenadnog zastoja srca bio je kratak dah, dok su muškarci osećali bol u grudima.

Manje podgrupe oba pola iskusile su palpitacije, aktivnost nalik napadima i simptome slične gripu.

Vanbolnički iznenadni srčani zastoj oduzima živote 90% ljudi koji ga dožive, označavajući hitnu potrebu da se bolje predvidi – i spreči – stanje.

„Iskorištavanje upozoravajućih simptoma za efikasnu trijažu za one koji treba da pozovu hitnu može dovesti do rane intervencije i prevencije neposredne smrti“, rekao je Chugh, direktor Centra za prevenciju srčanog zastoja u Smidt Heart Institute i stariji autor studije. studija. „Naši nalazi bi mogli dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti.“

Za ovu studiju, istraživači su koristili dve ustanovljene i tekuće studije zasnovane na zajednici, od kojih je svaku razvio Chugh: tekuća studija Predviđanja iznenadne smrti u multietničkim zajednicama (PRESTO) u okrugu Ventura, Kalifornija i Oregon Studija iznenadne neočekivane smrti (SUDS), sa sedištem u Portlandu, Oregon.

Obe studije pružaju istraživačima Cedars-Sinai jedinstvene podatke zasnovane na zajednici kako bi ustanovili kako najbolje predvideti iznenadni srčani zastoj.

„Potrebno je selo da bi se ovaj posao obavio“, rekao je Chugh, predsedavajući Poline i Harolda Prajsa za istraživanje srčane elektrofiziologije, medicinski direktor Centra za srčani ritam na Odeljenju za kardiologiju i direktor Odeljenja za veštačku inteligenciju u medicini u Katedra za medicinu.

„Pokrenuli smo studiju SUDS pre 22 godine i PRESTO studiju pre osam godina. Ove grupe su pružile neprocenjive lekcije na tom putu. Važno je da nijedan od ovih radova ne bi bio moguć bez partnerstva i podrške hitnih službi, lekara i lekara. bolničkih sistema koji pružaju negu unutar ovih zajednica“.

U studijama Ventura i Oregon, istraživači Instituta za srce Smidt procenili su prevalenciju pojedinačnih simptoma i skupova simptoma pre iznenadnog zastoja srca, a zatim uporedili ove nalaze sa kontrolnim grupama koje su takođe tražile hitnu medicinsku pomoć.

Studija zasnovana na Venturi pokazala je da je 50% od 823 osobe koje su imale iznenadni srčani zastoj, čemu je prisustvovao slučajni prolaznik ili stručnjak za hitnu medicinu, kao što je odgovorna služba hitne medicinske pomoći (EMS), iskusilo najmanje jedan izdajnički simptom 24 sata ranije. Studija u Oregonu pokazala je slične rezultate.

„Ovo je prva studija zasnovana na zajednici koja procenjuje povezanost simptoma upozorenja – ili skupova simptoma – sa neizbežnim iznenadnim zastojem srca koristeći uporednu grupu sa EMS dokumentovanim simptomima koji su zabeleženi kao deo rutinske hitne pomoći“, rekao je Eduardo Marban, dr. , dr, izvršni direktor Instituta za srce Smit i uvaženi profesor Porodične fondacije Mark Sigel.

Takva studija, kaže Marban, otvara put za dodatne prospektivne studije koje će kombinovati sve simptome sa drugim karakteristikama kako bi se poboljšalo predviđanje neposrednog iznenadnog zastoja srca.

„Sledeće ćemo dopuniti ove ključne simptome upozorenja specifične za pol dodatnim karakteristikama — kao što su klinički profili i biometrijske mere — za bolje predviđanje iznenadnog srčanog zastoja“, rekao je Chugh.