Rusija oborila dron u blizini Moskve, obustavila letove

Rusija oborila dron u blizini Moskve, obustavila letove

Rusija je izvestila o novom napadu dronom na Moskvu u ranim jutarnjim satima u subotu, što je ponovo primoralo vlasti da privremeno zatvore sva tri glavna aerodroma koji opslužuju prestonicu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je sistem PVO oborio dron iznad Istarskog okruga Moskovske oblasti. Okrug je oko 50 km zapadno od Kremlja.

Tri velika moskovska aerodroma, Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo, obustavili su u petak letove na nekoliko sati, javila je novinska agencija TASS.

Vazdušni napadi na Moskvu i drugu teritoriju koju drži Rusija intenzivirali su se poslednjih nedelja, uključujući 42 bespilotne letelice presretnute u petak iznad poluostrva Krim koji drži Rusija – jedan od najvećih prijavljenih vazdušnih napada od početka rata.

Iako napadi nisu izazvali veliku štetu, njihov intenzitet je primorao ruske vlasti da nekoliko puta ove nedelje privremeno zatvore aerodrome koji opslužuju prestonicu.

Rusija je okrivila Ukrajinu za napad u petak i sve prethodne napade koji su se intenzivirali nakon što su dva drona uništena iznad Kremlja početkom maja.

Ukrajina nije odmah komentarisala i skoro nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini.

Međutim, ukrajinska vojska je ranije rekla da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže kontraofanzivi koju je Ukrajina započela u junu.