Očekuje se da će se Putin i Erdogan uskoro sastati, kaže Kremlj

Očekuje se da će se Putin i Erdogan uskoro sastati, kaže Kremlj

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin uskoro lično razgovarati sa predsednikom Turske Tajipom Erdoganom, saopštio je Kremlj u petak, dok Ankara pokušava da ubedi Moskvu da se vrati crnomorskom sporazumu o žitu.

Sporazum, koji su posredovali Turska i Ujedinjene nacije u julu 2022. kako bi se ublažila globalna kriza hrane, omogućio je pošiljke žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Međutim, Moskva je odustala od sporazuma prošlog meseca, žaleći se da se ne sprovodi prateći sporazum kojim bi se olakšao ruski izvoz žitarica i đubriva.

Upitan o Erdoganovom pozivu Putinu da poseti Tursku kako bi razgovarali o sporazumu i drugim hitnim pitanjima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Postoji razumevanje da će se ovaj sastanak održati uskoro.

„Najave ovakvih poseta obično sinhronizujemo sa našim partnerskim zemljama. Uskoro ćemo objaviti kada i gde će se održati. Sastanak se priprema i priprema se veoma temeljno“, rekao je on.

Ranije je ruska državna novinska agencija RIA javila da će turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan posetiti Rusiju, ali nije dala detalje.

Putin je rekao Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u pogledu ruskog izvoza žitarica.

Ruski izvoz žitarica i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim Moskvi zbog njenih vojnih akcija u Ukrajini. Ali Moskva je rekla da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja bila prepreka za isporuke.

Globalne cene žitarica su porasle otkako je Moskva dozvolila da ugovor istekne 17. jula, dok je Rusija više puta napadala ukrajinske luke i skladišta žita.

Ukrajina i Rusija su vodeći izvoznici žitarica. Skoro 33 miliona tona ukrajinskog žita izvezeno je tokom godine koliko je bio na snazi crnomorski sporazum.