Broj američke dece ubijene oružjem dostigao je rekordan nivo u 2021, pokazuje studija

Broj američke dece ubijene oružjem dostigao je rekordan nivo u 2021, pokazuje studija

Broj smrtnih slučajeva dece od vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama dostigao je rekordnu vrednost, prema novoj studiji koju je objavila Američka akademija za pedijatriju.

Koristeći bazu podataka o smrtnosti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, studija objavljena u ponedeljak u AAP-ovom časopisu Pediatrics pokazala je da je 4.752 dece umrlo od povreda izazvanih oružjem u 2021. godini, poslednjoj godini za koju su podaci bili dostupni, u odnosu na 4.368 u 2020. i 3.390. u 2019.

Nasilje oružjem je glavni uzrok smrti dece u Sjedinjenim Državama od 2020.

Studija je objavljena kada su zakonodavci Tenesija otvorili specijalnu sednicu o javnoj bezbednosti nakon pucnjave u školi u Nešvilu ranije ove godine u kojoj je ubijeno troje dece i tri nastavnika.

Eni Endruz, pedijatar iz Južne Karoline i istraživač za prevenciju nasilja od vatrenog oružja, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da kada je postala lekar: „Nikada nisam zamišljala da ću se brinuti o toliko dece sa rupama od metaka.

„Ali činjenica je da u svakoj dečijoj bolnici širom ove zemlje ima dece na pedijatrijskim jedinicama intenzivne nege sa povredama iz vatrenog oružja.

Studija je dalje pokazala da su crnačka deca činila oko 67% ubistava vatrenim oružjem, dok su bela deca činila oko 78% samoubistava uz pomoć oružja.

Iman Omer, juniorka na Univerzitetu Vanderbilt u Nešvilu i zagovornica nasilja protiv oružja u Studentskoj akciji, rekla je da su nalazi studije poražavajući, ali ne iznenađujući.

„Svake godine znam da 128 dece i tinejdžera u Tenesiju umire od oružja“, rekla je Omer dok se u utorak uputila ka glavnom gradu države kako bi se pridružila demonstrantima koji zahtevaju strože zakone o oružju.

Guverner Tennesseeja Bill Lee, koji je poznavao dvojicu nastavnika ubijenih u pucnjavi u Nešvilu, zatražio je od poslanika na specijalnoj sednici da podrže takozvane zakone o crvenoj zastavi koji imaju za cilj da vatreno oružje ne dospeju u ruke ljudi za koje se smatra da predstavljaju pretnju. Suočio se sa otporom svojih kolega republikanaca, koji kontrolišu državnu zgradu.

U saopštenju od utorka, Udruženje za vatreno oružje Tenesija izrazilo je zabrinutost da „iako su neki republikanski zakonodavci rekli da nijedan zakon o Crvenoj zastavi neće biti usvojen, mnogo manje njih je izjavilo da neće biti usvojeni zakoni koji bi imali negativan uticaj na zaštićena prava 2. amandmana.