Šmihal: Rusija u Ukrajini ubila 11.000 civila, među kojima više od 500 dece

Šmihal: Rusija u Ukrajini ubila 11.000 civila, među kojima više od 500 dece

„Ovaj rat je jedan od najbrutalnijih u istoriji čovečanstva, jer ga Rusija vodi protiv svih Ukrajinaca – protiv žena, staraca i dece, čak i nerođenih. Od februara 2022. godine, naš neprijatelj je počinio više od 136.000 zločina. Ovo je samo ono što je do sada zabeleženo. U stvari, zločina je mnogo više. Za ovaj period ubijeno je oko 11.000 civila, uključujući 500 dece“, rekao je šef ukrajinske vlade, ističući da to nisu konačni podaci.

On je podsetio i da je samo prema zvaničnim informacijama Rusija otela blizu 20.000 ukrajinske dece, od kojih je mnoga ostala siročad kod živih roditelja i nasilno ih usvojila.

Osim toga, Šmihal je obavestio da su ruski teroristi uništili više od 116.000 civilnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, desetine hiljada kuća, hiljade obrazovnih ustanova i bolnica, stotine hiljada ljudi ostavili bez stambenog i medicinskog zbrinjavanja.

Kako je saopšteno, premijer je 17. avgusta održao sastanak sa relevantnim resorima i naložio da proceni štetu koju je Ukrajini nanela Rusija.