SAD otkazale vize za još 100 nikaragvanskih zvaničnika zbog njihove uloge u „podrivanju demokratije“

SAD otkazale vize za još 100 nikaragvanskih zvaničnika zbog njihove uloge u „podrivanju demokratije“

Američki Stejt department uveo je u subotu vizne restrikcije za još 100 nikaragvanskih zvaničnika zbog njihove uloge u podršci režimu predsednika Danijela Ortege, piše AP.

Državni sekretar Antoni Blinken napisao je u svojim nalozima na društvenim mrežama da je njegova kancelarija „preduzela korake da uvede vizna ograničenja za 100 nikaragvanskih zvaničnika koji ograničavaju ljudska prava Nikaragvaca i podrivaju demokratiju“.

„Pozivamo režim da bezuslovno i odmah oslobodi biskupa Alvareza i sve one koji su nepravedno pritvoreni“, napisao je Blinken.

Biskupa Rolanda Alvareza, otvorenog kritičara nikaragvanske vlade, Ortegin režim je zatvorio zato što je navodno pomagao antivladinim demonstrantima. Osuđen je na 26 godina zatvora, nakon što je u februaru odbio da se ukrca u avion koji je prevozio prognane u Sjedinjene Države.

Ortega je zatvorio desetine opozicionih ličnosti kako bi osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima 2021. koji su naširoko kritikovani kao farsa. Takođe je stavio van zakona desetine nevladinih organizacija.

Od tada je desetinama protivnika suđeno ili osuđeno na kratkim suđenjima po nejasnim optužbama koje su ekvivalentne izdaji.

Stejt department je ranije povukao vize najvišim nikaragvanskim zvaničnicima, kao i sudijama koje su osudile opozicione lidere i zakonodavce koji su sarađivali u zabrani nevladinih organizacija i građanskih grupa.

Ranije je uveo vizna ograničenja za 116 osoba povezanih sa Orteginim režimom, „uključujući gradonačelnike, tužioce, univerzitetske administratore, kao i policijske, zatvorske i vojne zvaničnike“.

Ove nedelje, vlada Nikaragve zaplenila je prestižni univerzitet kojim upravljaju jezuiti, navodeći da je on „centar terorizma“, poslednja u nizu akcija vlasti protiv Katoličke crkve i opozicionih ličnosti.

Ministarstvo finansija zamrzlo je američku imovinu ministra odbrane i drugih zvaničnika u vojsci, telekomunikacijama i rudarskom sektoru. Kao i sa desetinama nikaragvanskih zvaničnika koji su već pod sankcijama, američkim građanima je zabranjeno da imaju posla sa njima.

Pošto su sve vladine institucije bile čvrsto u Orteginom dohvatu, a opozicija prognana, zatvorena ili se krila, 75-godišnji lider nagrizao je nadu da bi se zemlja uskoro mogla vratiti na demokratski put.