Severna Koreja kritikuje sastanak UN o ljudskim pravima kao američku „šemu“

Severna Koreja kritikuje sastanak UN o ljudskim pravima kao američku „šemu“

Severna Koreja oštro je protestovala protiv nedavnog UN-ovog sastanka o ljudskim pravima, tvrdeći da su Sjedinjene Države zloupotrebile međunarodnu organizaciju protiv Pjongjanga, izveštava KCNA.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN razmatrano je kršenje prava u Severnoj Koreji. Američki ambasador je kritikovao Kim Džong Una zbog korišćenja „represije i okrutnosti“ za podršku nuklearnom oružju. Ovaj sastanak prati dogovor američkog predsednika Bajdena i lidera Južne Koreje i Japana o produbljivanju saradnje, suočavajući se s rastućom moći Kine i nuklearnim pretnjama iz Severne Koreje.

Kina, ključni saveznik Pjongjanga, izrazila je protivljenje sastanku o zloupotrebama ljudskih prava, ali nije ga blokirala. „Nikada nećemo tolerisati pokušaje SAD da naruše naš ugled u ‘ljudskim pravima'“, poručio je portparol Severne Koreje.

Decenijama unazad, Pjongjang je isticao rasnu diskriminaciju u SAD kao primer licemerja. Takođe, Severna Koreja je objavila da je američki vojnik Trevis King prebegao zbog rasizma i zlostavljanja. Ovaj razvoj dodatno produbljuje napetosti između ove dve zemlje.