Lavrov: Posedovanje nuklearnog oružja Rusije je odgovor na pretnje

Lavrov: Posedovanje nuklearnog oružja Rusije je odgovor na pretnje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da posedovanje nuklearnog oružja štiti Rusiju od bezbednosnih pretnji i da Moskva stalno podseća Zapad na rizike da spreči sukob nuklearnih sila.

„Posedovanje nuklearnog oružja danas je jedini mogući odgovor na neke od značajnih spoljnih pretnji bezbednosti naše zemlje“, rekao je Lavrov u intervjuu za državni časopis The International Affairs, objavljenom rano u subotu na sajtu ministarstva spoljnih poslova.

Prošlog meseca, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva morati da upotrebi nuklearno oružje ako ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih trupa bude uspešna.

Zapad pruža oružje Ukrajini dok pokušava da povrati teritoriju koju je Rusija jednostrano anektirala od invazije na njenog suseda u februaru 2022.

Lavrov je rekao da SAD i NATO saveznici rizikuju da dođu u „situaciju direktne oružane konfrontacije nuklearnih sila“.

„Smatramo da takav razvoj događaja treba sprečiti. Zato moramo da podsećamo na postojanje visokih vojnih i političkih rizika i da šaljemo otrežnjujuće signale našim protivnicima“, rekao je Lavrov.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je pretnju da Rusija koristi taktičko nuklearno oružje „stvarnom“, dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg ove nedelje rekao da vojna alijansa nije primetila nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama.