Ukradeni eksponati iz Britanskog muzeja oglašeni za prodaju na eBay-u za 50 dolara

Ukradeni eksponati iz Britanskog muzeja oglašeni za prodaju na eBay-u za 50 dolara

Uzbudljiva vest dolazi iz britanske kulturne scene dok se otkriva da su dragoceni eksponati nestali iz čuvenog Britanskog muzeja i završili na prodaji na eBay platformi. Kako izveštava Skaj Njuz, ovaj iznenađujući slučaj je šokirao svet umetnosti i istorije.

Istraga o ovoj pljački kulturnog blaga započela je kada su se uočili vredni eksponati na prodaji, što je potaklo alarme da nešto nije u redu. Eksponati koji su nestali uključuju zlatni nakit, poludragi kamen i staklene predmete sa vekovima dugom istorijom, datirajući od 15. veka pre nove ere pa sve do 19. veka nove ere. Ovi predmeti su pretežno bili namenjeni akademskim i istraživačkim potrebama i nisu bili izlagani javnosti.

Kako prenosi The Telegraph, krađa ovih dragocenosti iz kolekcije Britanskog muzeja šokirala je javnost, posebno zbog iznosa po kojem su se predmeti prodavali na eBay platformi. Dok je njihova stvarna vrednost bila nekoliko desetina hiljada funti, na eBay-u su se prodavali za svega nekoliko desetina funti, što je samo kap u moru stvarne vrednosti ovih eksponata.

Izvori The Telegraph-a ističu da je ovakva krađa postala moguća zbog nedostatka detaljnog kataloga za ogromnu kolekciju od čak 8 miliona predmeta koji se čuvaju u muzeju. To je stvorilo propust u sigurnosti i omogućilo da se vredni eksponati izgube na ovako neoprezan način.

Portparol Britanskog muzeja je izjavio: „Temeljno smo istražili ovaj slučaj, identifikovali odgovornu osobu i preduzeli odgovarajuće korake, uključujući njeno otpuštanje. Takođe, donosimo odlučne mere kako bismo osigurali da se ovakva situacija nikada više ne ponovi.“

Ovaj incident podseća na nedavnu sličnu krađu u kojoj su nemački organi reda uhapsili četvoricu osumnjičenih za krađu keltskih zlatnika iz lokalnog rimsko-keltskog muzeja.