Nemačka vlada izdala novo upozorenje o ceni gasa

Nemačka vlada izdala novo upozorenje o ceni gasa

Cene gasa u najvećoj ekonomiji EU, Nemačkoj, verovatno će porasti i ostati visoke najmanje do 2027. godine, izvestio je u sredu Blumberg, pozivajući se na najnoviji izveštaj Ministarstva ekonomije.

Prema izveštaju, na osnovu terminskih cena na kraju juna, veleprodajne cene gasa mogle bi da porastu na oko 50 evra (54,62 dolara) po megavat-satu uoči grejne sezone. Očekuje se da će oni ostati visoki u naredne četiri godine, osim ako se ne preduzmu dodatne hitne mere, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo se obavezalo da će nastaviti da prati dešavanja na tržištu gasa kako bi se pripremilo za suočavanje sa potencijalnim problemima koji mogu nastati sa višim cenama.

Projekcije ministarstva su u skladu sa nedavnom prognozom nemačke grupe operatera skladišta gasa INES. Ranije ovog meseca, grupa je upozorila da će Nemačka ostati u opasnosti od nestašice gasa tokom grejne sezone tokom zime 2026-27, osim ako ne doda više infrastrukture za gorivo, uključujući dodatne terminale za tečni prirodni gas (LNG), kapacitete za skladištenje i gasovod veze.

Nemačka se oslanjala na Rusiju za otprilike 40 odsto svog gasa pre 2022. i bila je među najteže pogođenim smanjenjem ruskih isporuka energenata prošle godine, koje su ili značajno smanjene ili potpuno zaustavljene nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukoba u Ukrajini.

Uprkos merama koje je Berlin preduzeo da zameni ruski gas alternativnim snabdevanjem i naporima uloženim da se smanji potrošnja energije, stručnjaci upozoravaju na dugotrajnu pretnju nestašica pred grejnu sezonu i skok cena.

Vlada je već platila 22,7 milijardi evra subvencija za struju i gas od prošle godine kako bi ublažila efekte povišenih troškova na potrošače, uključujući jednokratnu uplatu u decembru, saopštilo je ministarstvo u sredu.

Referentni gasni fjučersi EU za isporuku u septembru u čvorištu TTF u Holandiji trgovali su se po ceni od oko 38,6 evra po megavat-satu u domaćinstvima oko 08:00 GMT u četvrtak, nakon što su ranije ove nedelje porasli na skoro 47,6 evra. Cena je otprilike dvostruko viša trenutno od svog proseka između 2008. i 2021. (oko 19,40 evra).