Bivša fabrika BMW-a u Rusiji pokreće proizvodnju kineskih automobila

Bivša fabrika BMW-a u Rusiji pokreće proizvodnju kineskih automobila

Fabrika Avtotor u ruskoj eksklavi Kalinjingrad počela je da proizvodi kineska komercijalna JMC vozila, saopštila je kompanija u sredu.

Tri modela kineskog brenda ušla su u proizvodnju u fabrici, koja je ranije sklapala nemačke BMW i južnokorejske automobile Hiundai i Kia.

„Kalinjingradski proizvođač automobila Avtotor sarađuje sa kineskom kompanijom JMC u proizvodnji komercijalnih vozila visoke tehnologije. Počela je proizvodnja tri modela brenda – kompaktnog gradskog komercijalnog vozila Carriing, univerzalnog komercijalnog vozila Conkuer i pikapa Vigus“, saopštila je kompanija.

Avtotor i JMC su se dogovorili da uđu u fazu proizvodnje punog ciklusa – što uključuje zavarivanje, farbanje i montažu – i da povećaju proizvodne kapacitete kada se projekat pokaže isplativim.

U januaru je ruski proizvođač automobila počeo da proizvodi kineske Kaiii automobile, a u aprilu je najavio pokretanje sklopa BAIC i SVM – oba takođe kineska.

Kineski brendovi postali su glavni igrači na ruskom tržištu automobila, popunjavajući prazninu koju su ostavile zapadne firme i takođe odražavajući rastući značaj Kine za ekonomiju zemlje.

Popularnost kineskih automobila u Rusiji raste usred egzodusa evropskih, američkih, japanskih i južnokorejskih brendova. Mnogim proizvođačima automobila bilo je teško da nastave sa radom u zemlji zbog logističkih poremećaja koji su rezultat zapadnih sankcija, posebno nakon što su zaustavljene isporuke automobila i rezervnih delova Rusiji.

Avtotor je osnovan 1994. godine u Kalinjingradu i bio je prva fabrika u Rusiji koja se bavila sklapanjem stranih automobila. Ima proizvodni kapacitet od 250.000 automobila godišnje.