Istraživački tim otkriva da uvežbavanje balskog plesa poboljšava neuronsku sinhronizaciju

Istraživački tim otkriva da uvežbavanje balskog plesa poboljšava neuronsku sinhronizaciju

Balski ples je umetnički oblik komunikacije telo-telo. Profesionalni plesači mogu da dele osećanja i misli o plesu, posebno sa svojim partnerima.

Da bi se izmerila neuronska sličnost plesača, mogao bi se koristiti novi statistički pristup koji se zove međusubjektna korelacija (ISC). Pored toga, analiza međupredmetne reprezentacije (ISRSA), koja je proširenje ISC-a, bila bi od pomoći da se istraži korelacija između neuronske sličnosti i sličnosti u ponašanju.

Predvođeni dr Hu Lijem i dr Kong Jažuoom sa Instituta za psihologiju Kineske akademije nauka, istraživački tim je pronašao dokaze o moždanom mehanizmu da se neuralna sličnost može promovisati dugotrajnim treningom balskog plesa.

U ovoj istraživačkoj studiji, 41 profesionalna plesačica i 39 kontrolnih grupa koje se podudaraju po godinama i polu regrutovano je sa Pekinškog sportskog univerziteta. Tokom eksperimenta, informacije o obuci su prikupljene od plesača. Takođe su prikupljene funkcionalne slike magnetne rezonance visoke rezolucije (MRI) i strukturne MRI slike. Učesnici su gledali četiri plesna videa i četiri neutralna videa istim redosledom. Ocene videa (bilo da su već viđene, poznatost i sviđanje) su takođe prikupljane nakon svakog videa.

Rezultati su pokazali da je ISC veći za plesače koji gledaju plesne video zapise nego za kontrole i prirodne video snimke. Pojačana nervna sinhronizacija je uglavnom primećena u inferiornom frontalnom girusu, precentralnom i postcentralnom girusu i donjem parijetalnom lobulu. Rad je objavljen u časopisu NeuroImage.

Pored toga, pronađene su korelacije između vrednosti ISC-a i informacija o plesačima, na primer, godine saradnje između partnera su u pozitivnoj korelaciji sa njihovim ISC-om u levoj globus pallidusu.

Štaviše, ISRSA je pokazala značajnu korelaciju između video utiska i ISC-a, na primer, sličnost upoznatosti je pozitivno korelirala sa ISC u hipokampusu i parahipokampusu.

Ova studija je otkrila blisku vezu između dugotrajnog plesa u dvorani i neuralne sličnosti i istražila njegove osnovne moždane mehanizme. Neuralna sličnost može pružiti neuronski indikator za definisanje optimalnog kooperativnog partnera u budućnosti.