Istraživači su otkrili da nedostatak kontrastne boje utiče na procenu pacijenata sa moždanim udarom

Istraživači su otkrili da nedostatak kontrastne boje utiče na procenu pacijenata sa moždanim udarom

Neurolog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Misuriju Adnan Kureshi, MD je nedavno vodio studiju koja je otkrila da je prošlogodišnji nedostatak jodiranih medija uticalo na procenu pacijenata sa moždanim udarom u bolnicama širom zemlje. Ubrizgavanje ili pijenje kontrasta medija pomaže lekarima da jasnije vide krvne sudove i organe na rendgenskom snimku ili skeniranju kompjuterske tomografije (CT).

Dva specijalizovana CT skeniranja, CT angiografi (CTA) i CT perfuzija (CTP) koriste boju za proveru protoka krvi i zdravlja krvnih sudova. Prema studiji, broj CTA i CTP skeniranja širom zemlje se smanjio tokom nestašice, koja je trajala od sredine aprila do početka juna 2022. CTA skeniranja su smanjena za oko 10%, a CTP skeniranja smanjena za 26%.

„Smanjenje je bilo manje od očekivanog jer postoje i drugi proizvođači kontrastnih sredstava u Sjedinjenim Državama“, rekao je Kureši. „Smanjenje CTP-a bilo je mnogo veće i može se objasniti načinom na koji neurointervencionisti i lekari za moždani udar koriste ove testove. CTA je važan da se identifikuje da li postoji blokada krvnih sudova mozga koja se može lečiti uklanjanjem ugruška. CTP-ovi pomažu da se identifikuje da li postoji moždano tkivo koje se može spasiti.“

Nedostatak je nastao nakon što je izbijanje COVID-19 primoralo proizvodni pogon General Electrica u Šangaju, Kina, da bude zatvoren. Kao rezultat toga, GE Healthcare je najavio da će distribuirati porudžbine boje medicinskim ustanovama. Iako je bilo drugih dobavljača širom sveta, nijedan nije mogao da nadoknadi pad ponude.

Kureshi je rekao da ovi nalazi naglašavaju potrebu da se smanji oslanjanje na kontrastno snimanje radiografskih medija bez ugrožavanja ishoda pacijenata. Neke predložene metode uključuju više skeniranja magnetnom rezonancom (MRI) i smanjenje količine boje koja se koristi po pacijentu.

„Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir je da li sveobuhvatnim centrima za moždani udar treba dati prioritet tokom nestašice kontrastnog medija, pošto oni primaju veći broj pacijenata sa moždanim udarom i takođe biraju pacijente za tretmane za uklanjanje ugrušaka“, rekao je Kureshi.

Istraživački tim je analizirao podatke više od 70.000 pacijenata povezanih sa Viz.ai, komercijalnom bazom podataka za neuroimage. Podaci su bili anonimni i u skladu sa smernicama HIPAA i nisu kompromitovali nikakve zdravstvene informacije pacijenata.