Skoro 50% ekologa napustilo Tviter nakon Maskovog preuzimanja

Skoro 50% ekologa napustilo Tviter nakon Maskovog preuzimanja

U oktobru 2022. Elon Musk je kupio Tviter (nedavno preimenovan u X), koji je ranije služio kao vodeća platforma društvenih medija za diskurs o životnoj sredini. Od tada, izvještava tim istraživača u časopisu Trends in Ecology and Evolution 15. avgusta, došlo je do masovnog egzodusa korisnika životne sredine na platformu — fenomen koji bi mogao imati ozbiljne implikacije na javnu komunikaciju oko tema kao što su biodiverzitet, klimatske promjene , i oporavak od prirodnih katastrofa.

„Tviter je bio dominantna platforma društvenih medija za različite ekološke interese da komuniciraju i organizuju oko ciljeva zastupanja, razmene ideja i istraživanja i novih mogućnosti za saradnju“, piše istraživački tim biologa i konsultanta za životnu sredinu sa sedištem u SAD.

Tim je proučavao grupu od 380.000 „korisnika orijentisanih na životnu sredinu“, koja je uključivala širok spektar ljudi iz zajednice zaštite koji su aktivno učestvovali u pro-ekološkim diskusijama o temama kao što su klimatske promene i biodiverzitet na Tviteru. Korisnici su se smatrali „aktivnim“ ako su objavili na platformi najmanje jednom u periodu od 15 dana.

Istraživači su otkrili da je u periodu od 6 meseci nakon što je Musk preuzeo Tviter, samo 52,5% ovih korisnika životne sredine i dalje aktivno koristilo Tviter – što je znatno veća stopa odustajanja od drugih „uporedivih onlajn zajednica“, uključujući korisnike koji raspravljaju o opštoj politici. na platformi.

„Trenutno ne postoji platforma ekvivalentna Tvitteru“, piše tim. „Stoga, svaka promena u angažovanju ekološki orijentisanih korisnika postavlja ozbiljna pitanja o tome gde pratiti diskurs o očuvanju životne sredine i kako mobilisati segmente javnosti koji se zalažu za životnu sredinu.

Ubuduće, autori pozivaju istraživače da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji ka različitim načinima komunikacije u vezi sa životnom sredinom – bilo da se radi o zalaganju za promene u Tvitter-u kako bi ponovo postao korisna platforma za ekologe ili kolektivno prelazak na drugu platformu kao što je Mastodon ili Threads. Oni takođe ukazuju na resurse poput Koalicije za nezavisna tehnološka istraživanja, koja okuplja ljude kako bi izrazili zabrinutost predstavnicima Tvitera i kreatorima politike.

„Budućnost Tvitera kao platforme za širenje i istraživanje je neizvesna“, pišu autori. „Moramo da stvorimo saradnju širom industrije, neprofitnog sektora i akademske zajednice kako bismo pratili javni angažman sa životnom sredinom na platformama društvenih medija u korist primarnog istraživanja, primenjenog očuvanja životne sredine i ublažavanja klimatskih promena.“