Brazilska policija izvršila raciju na pomoćnike Bolsonara

Brazilska policija izvršila raciju na pomoćnike Bolsonara

Brazilska policija je u petak izvršila pretres na adrese advokata bivšeg predsednika Žair Bolsonara i porodice njegovog ličnog pomoćnika u zatvoru kako bi istražila navodnu prodaju nakita i drugih poklona arapskih vlada, piše Rojters.

Nalog za pretres koji je izdao sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes usledio je nakon policijskih navoda da su Bolsonarovi pomoćnici koristili vladine resurse u svoju ličnu korist.

U saopštenju Federalne policije navodi se da su oni pod istragom „osumnjičeni da su koristili državnu strukturu za preusmeravanje imovine visoke vrednosti koju su strane vlasti isporučile brazilskim predstavnicima u službene posete, prodajom ovih predmeta u inostranstvu“.

U odluci Moraesa, koju je video Rojters, navodi se da je prihod od prodaje isporučen Bolsonaru u gotovini preko posrednika.

Moraes je ovlastio policiju da pretrese kuće ili kancelarije advokata Frederika Vasefa i Maura Cezara Sida, oca Bolsonarovog bivšeg ađutanta potpukovnika Maura Sida, kako bi zaplenila računare, tablete, kamere i medije za skladištenje podataka.

Vasef nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u petak. Predstavnik Maura Cezara Sida nije bio dostupan za komentar.

U odluci Moraesa navode se poruke do kojih je došla policija u kojima se Mauro Sid, bivši Bolsonarov pomoćnik, bavi prodajom statua, palme i pozlaćenog čamca dobijenih na poklon tokom zvanične posete Bahreinu.

Sid je u zatvoru od maja u vezi sa odvojenom istragom o navodnom lažnom ubacivanju podataka o vakcinaciji u evidenciju bivšeg predsednika i njegovih saradnika. Njegov otac je bio Bolsonarov savremenik u vojsci i služio je u saveznoj vladi tokom njegovog predsednikovanja.

Racije su usledile nakon istrage o nakitu vrednom oko 3 miliona dolara koji je vlada Saudijske Arabije dala kao predsednički poklon Bolsonaru, a koji on nije prijavio.

Bolsonaro negira da je počinio bilo kakvo krivično delo. Nakit je ove godine vraćen državi, po nalogu saveznog revizorskog suda.

Policijska istraga je utvrdila da su Bolsonarovi pomoćnici pokušali da povrate saudijski nakit dat tadašnjoj prvoj dami Mišel Bolsonaro nakon što su ga u oktobru 2021. godine u Sao Paulu zaplenili carinski službenici, koji su dragulje pronašli u rancu jednog pomoćnika kada je iz Rijada ušao u Brazil. .