Rusija kažnjava Apple jer nije izbrisao „netačan“ sadržaj o sukobu u Ukrajini

Rusija kažnjava Apple jer nije izbrisao „netačan“ sadržaj o sukobu u Ukrajini

Moskovski sud kaznio je u četvrtak Epl (AAPL.O) sa 400.000 rubalja (4.274 dolara) jer nije izbrisao „netačan” sadržaj o onome što Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, javile su ruske novinske agencije.

Novinska agencija TASS saopštila je da je to prvi put da je Apple kažnjen zbog tog prekršaja.

Apple nije odmah odgovorio na zahtev za komentar poslat e-poštom. Kompanija je pauzirala svu prodaju proizvoda u Rusiji ubrzo nakon što je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. i ograničila svoju uslugu Apple Pai u Rusiji.

Moskva se godinama sukobljavala sa Big Techom oko sadržaja, cenzure, podataka i lokalnog predstavljanja u sporovima koji su eskalirali nakon što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu.

Apple je platio kaznu od 906 miliona rubalja u slučaju ruske antimonopolske politike zbog navodne zloupotrebe dominacije na tržištu mobilnih aplikacija, saopštila je u februaru ruska Federalna antimonopolska služba (FAS).

Apple, koji tada nije komentarisao, ranije se žalio i „s poštovanjem se ne složio“ sa presudom FAS-a da Apple-ova distribucija aplikacija preko njegovog iOS operativnog sistema daje sopstvenim proizvodima konkurentsku prednost.

Isti sud je kasnije saopštio da je kaznio Fondaciju Vikimedija, koja je vlasnik Vikipedije, sa 3 miliona rubalja za isti prekršaj.

Vikimedija je više puta kažnjena i ranije je rekla da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile dobro dobijene i u skladu sa standardima Vikipedije.