UNESCO preporučuje dodavanje Venecije na listu ugroženih mesta svetske baštine

UNESCO preporučuje dodavanje Venecije na listu ugroženih mesta svetske baštine

Eksperti Uneska preporučili su da se Venecija i njena laguna dodaju na listu ugrožene svetske baštine, jer Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od uticaja klimatskih promena i masovnog turizma.

Stručnjaci UNESCO-ovog Centra za svjetsku baštinu redovno pregledavaju stanje 1.157 mjesta svjetske baštine UN-ove kulturne agencije, a na sastanku u Rijadu u septembru, komitet od 21 zemlje članice Uneska pregledaće više od 200 lokacija i odlučiti koje će dodati na listu opasnosti. .

Za skoro 10 od ovih lokacija, stručnjaci preporučuju da ih države članice stave na listu opasnosti, među kojima su već istorijski centar Odese u Ukrajini, grad Timbuktu u Maliju i nekoliko lokacija u Siriji, Iraku i Libiji.

Ostale lokacije koje se preporučuju za stavljanje na listu opasnosti ove godine su gradovi Kijev i Lavov u Ukrajini.

„Rešavanje dugotrajnih, ali hitnih pitanja ometa nedostatak ukupne zajedničke strateške vizije za dugoročno očuvanje imovine i niska efikasnost integrisanog koordinisanog upravljanja na svim nivoima zainteresovanih strana“, saopštio je Unesko.

UNESKO je rekao da su korektivne mere koje je predložila italijanska država „trenutno nedovoljne i nedovoljno detaljne”. Dodaje se da Italija „nije komunicirala na održiv i sadržajan način od svoje poslednje sednice Komiteta 2021. godine, kada je Unesko već zapretio da stavi Veneciju na crnu listu.

Agencija je saopštila da se nada da će „takvo upisivanje rezultirati većom posvećenošću i mobilizacijom“ lokalnih i nacionalnih aktera za rešavanje dugotrajnih pitanja.

Portparol venecijanske opštine rekao je Rojtersu da će grad „pažljivo pročitati predloženu odluku koju je danas objavio Komitet za svetsku baštinu Uneska i da će o tome razgovarati sa vladom“.

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim znamenitostima, godinama se bori sa masovnim turizmom. Samo jednog dana tokom karnevala 2019. oko 193.000 ljudi stisnulo se u istorijski centar. Venecija se sprema da uvede naknadu za jednodnevne izletnike kako bi kontrolisala broj posetilaca, ali je kasnila zbog prigovora.