Saudijska Arabija će biti domaćin sastanka o implementaciji ukrajinske formule mira

Saudijska Arabija će biti domaćin sastanka o implementaciji ukrajinske formule mira

„Ukrajinska formula mira sadrži deset osnovnih tačaka, čija primena ne samo da će obezbediti mir za Ukrajinu, već i stvoriti mehanizme za suzbijanje budućih sukoba u svetu“, rekao je šef kabineta predsednika Andrij Jermak na sastanku Kongresa lokalnih vlasti. i Regionalne vlasti pod predsednikom Ukrajine održane u Ivano-Frankivsku.

Prema njegovim rečima, o svakoj tački Formule mira predsednika Vladimira Zelenskog trenutno se razgovara pojedinačno i u grupama sa predstavnicima više od 50 zemalja gotovo svake nedelje.

„Duboko smo uvereni da ukrajinski mirovni plan treba uzeti kao osnovu jer se rat vodi na našoj zemlji. Istovremeno, u procesu konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, nastojimo da uzmemo u obzir mišljenja i stavove koji ne protivreče ključnim principima međunarodnog prava i odredbama Povelje UN“, naglasio je Jermak.

On je napomenuo da je ukrajinska strana koristila trofaznu strukturu kako bi sprovela formulu mira Vladimira Zelenskog. Prva faza su sastanci sa ambasadorima akreditovanim u Ukrajini, koji su posvećeni detaljnom razmatranju svake od tačaka Formule.

Tokom druge faze, Ukrajina inicira sastanke savetnika za nacionalnu bezbednost radi pronalaženja optimalnih formulacija i mehanizama za sprovođenje ukrajinskog mirovnog plana.

„Prvi takav sastanak organizovali smo u partnerstvu sa našim danskim kolegama. Održan je u Kopenhagenu u junu. Sledeći sastanak će se održati uskoro, a domaćin će biti jedan saudijski grad. Zahvaljujemo se obema kraljevinama na vođstvu i snažnoj podršci ukrajinskog inicijative“, rekao je šef kabineta predsednika.

Ukrajina nastoji da uključi što više zemalja koje poštuju međunarodno pravo i Povelju UN, naglasio je Jermak.

„Predsednik Zelenski je rekao da je naš izbor da ujedinimo svet oko Ukrajine. Dokaz ovog izbora je jasan: angažujemo zemlje sa zapada, istoka, severa i juga“, dodao je on.

Prema rečima šefa kabineta predsednika, treća faza usvajanja Formule mira biće inauguracioni globalni samit na nivou šefova država koji bi mogao da se održi do kraja godine.

Kako je saopšteno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Saudijsku Arabiju 19.