Bombaš samoubica na severozapadu Pakistana ubio najmanje 44 osobe, ranio skoro 200

Bombaš samoubica na severozapadu Pakistana ubio najmanje 44 osobe, ranio skoro 200

Bombaš samoubica raznio se u nedelju na političkom skupu u bivšem uporištu militanata na severozapadu Pakistana na granici sa Avganistanom, ubivši najmanje 44 osobe i ranivši skoro 200 u napadu za koji je visoki lider rekao da je bio namenjen da oslabi pakistanske islamiste.

Okrug Bajur u blizini avganistanske granice bio je uporište pakistanskih talibana – bliskog saveznika avganistanske talibanske vlade – pre nego što je pakistanska vojska isterala militante iz tog područja. Pristalice tvrdolinijaškog pakistanskog sveštenika i lidera političke stranke Maulane Fazlur Rehman, čiji Džamijat Ulema Islam generalno podržava regionalne islamiste, sastajali su se u Bajuru u sali blizu pijace izvan glavnog grada okruga. Zvaničnici stranke rekli su da Rehman nije bio na mitingu, ali su organizatori dodali šatore jer se pojavilo toliko pristalica, a partijski volonteri sa palicama su pomagali u kontroli mase.

Zvaničnici su najavljivali dolazak Abdula Rašida, lidera Islamske stranke Džamijat Ulema, kada je bomba eksplodirala u jednom od najkrvavijih napada u Pakistanu poslednjih godina.

Pokrajinska policija je u saopštenju navela da je napad izveo bombaš samoubica koji je detonirao svoj prsluk sa eksplozivom blizu bine na kojoj je sedelo nekoliko visokih lidera stranke. Navodi se da bi početne istrage sugerisale da bi grupa Islamska država — koja deluje u Avganistanu i neprijatelj je avganistanskih talibana — mogla da stoji iza napada, a oficiri još uvek istražuju.

„Unaokolo je bilo prašine i dima, a ja sam bio ispod nekih povređenih ljudi odakle sam jedva mogao da ustanem, samo da bih video haos i neke razbacane udove“, rekao je Adam Kan (45), koga je eksplozija oborila na zemlju oko 4. posle podne. i udaren iverima u nogu i obe ruke.

Pakistanski talibani, ili TTP, rekli su u saopštenju poslatom agenciji Asošiejted pres da je cilj bombardovanja bio da se islamisti suprotstave jedni drugima. Zabiulah Mudžahid, portparol avganistanskih talibana, rekao je na društvenoj medijskoj platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter, da se „takvi zločini ne mogu ni na koji način opravdati“.

Preuzimanje vlasti avganistanskih talibana u Avganistanu sredinom avgusta 2021. ohrabrilo je TTP. Oni su jednostrano okončali sporazum o prekidu vatre sa pakistanskom vladom u novembru i pojačali napade širom zemlje.

Bombardovanje je usledilo nekoliko sati pre dolaska kineskog potpredsednika He Lifenga u Islamabad, gde je trebalo da učestvuje u događaju povodom obeležavanja decenije Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, ili CPEC, velikog paketa u koji je Peking uložio milijarde dolara u Pakistanu.

Poslednjih meseci Kina je pomogla Pakistanu da izbegne neizvršenje plaćanja prema državi. Međutim, neki kineski državljani su takođe bili na meti militanata u severozapadnom Pakistanu i drugde.

Feroz Džamal, pokrajinski ministar informisanja, rekao je za Asošijeted pres da su do sada 44 osobe „mučeničke“ i skoro 200 ranjene u bombardovanju.

Bombaški napad je bio jedan od četiri najgora napada na severozapadu od 2014. godine, kada je 147 ljudi, uglavnom đaka, ubijeno u napadu talibana na školu koju vodi vojska u Pešavaru. U januaru su 74 osobe poginule u bombaškom napadu na džamiju u Pešavaru. U februaru, više od 100 ljudi, uglavnom policajaca, poginulo je u bombaškom napadu na džamiju u strogo obezbeđenoj zgradi u kojoj se nalazi sedište policije u Pešavaru.

Premijer Šehbaz Šarif i predsednik Arif Alvi osudili su napad i zatražili od zvaničnika da pruže svu moguću pomoć ranjenim i ožalošćenim porodicama. Šarif mu je kasnije, u telefonskom pozivu Rehmanu, šefu JUI, preneo saučešće i uverio ga da će oni koji su organizovali napad biti kažnjeni.

Napad je osudila i američka ambasada u Islamabadu. U objavi na platformi društvenih medija Ks, ranije poznatoj kao Tviter, izrazio je saučešće porodicama i najmilijima žrtava ubijenih u napadu.

Među mrtvima je i Maulana Ziaullah, lokalni šef Rehmanove stranke. Lideri JUI-ja Rašid i bivši poslanik Maulana Džamaludin takođe su bili na sceni, ali su ostali nepovređeni.

Rašid, regionalni šef stranke, rekao je da je napad bio pokušaj da se JUI ukloni sa terena pre parlamentarnih izbora u novembru, ali je rekao da takva taktika neće uspeti. Bombaški napad je izazvao osudu širom zemlje, a vladajuće i opozicione stranke su izrazile saučešće porodicama poginulih u napadu.

Rehman se smatra protalibanskim sveštenikom i njegova politička partija je deo koalicione vlade u Islamabadu. Širom zemlje se organizuju sastanci radi mobilisanja pristalica za predstojeće izbore.

„Mnogi naši drugovi izgubili su živote, a mnogo više ih je ranjeno u ovom incidentu. Zatražiću od savezne i pokrajinske administracije da u potpunosti istraže ovaj incident i obezbede odgovarajuću nadoknadu i medicinske usluge pogođenima“, rekao je Rašid.

Mohamed Vali, drugi učesnik mitinga, rekao je da je slušao govornika koji se obraća publici kada ga je ogromna eksplozija privremeno oglušila.

„Bio sam blizu aparata za vodu da donesem čašu vode kada je bomba eksplodirala i bacila me na zemlju“, rekao je on. „Došli smo na sastanak sa entuzijazmom, ali smo završili u bolnici videvši uplakane, ranjene ljude i uplakane rođake kako uzimaju tela svojih najmilijih.

Riaz Khan je izvestio iz Pešavara. Pisac Associated Press Munir Ahmad dao je svoj doprinos iz Islamabada.