Danas novi protest „Srbija protiv nasilja“, evo kakav je plan organizatora

Danas novi protest „Srbija protiv nasilja“, evo kakav je plan organizatora

Trinaesti protest „Srbija protiv nasilja“ počeće večeras u 20 sati ispred doma Narodne skupštine, odakle će građani krenuti u šetnju do Republičkog javnog tužilaštva. Građanima će se obratiti pravnica Sofija Mandić, a organizatori su nedavno poručili da je veoma važno da se zadrži „plamen“ tokom leta, a da se od septembra priprema „novi mod“ protesta.

U sredu na konferenciji za medije, organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ pozvali su građane u subotu u 20 sati na novi protest ispred Narodne skupštine.

„Posle toga, idemo Ulicom Kneza Miloša do Nemanjine, gde je Republičko javno tužilaštvo. Tamo ćemo biti i da podržimo sve ono koji žele da rade profesionalno. Poručujemo da je veoma važno da držimo plamen tokom leta i da pokažemo da smo istrajni u tome da želimo društvo pravde. Tužilaštvo je važna karika u borbi za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala. Tamo će se obratiti pravnica Sofija Mandić“, rekao je jedan od organizatora, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Na prethodnom protestu, koji je održan prošle subote, građani su išli medijskom trasom – od Skupštine, pored zgrade REM-a i Večernjih novosti, zatim su ušli u Makedonsku i prošli pored Politike i Radio Beograda, da bi nastavili Svetogorskom do Takovske ulice, gde se održali protest ispred zgrade RTS-a.

Među zahtevima protesta koji su istaknuti nakon njegovog prvog održavanja u maju, nakon dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Ranije su održani protest u Petrovcu na Mlavi, Valjevu u Kruševcu.

U Petrovcu je održan četvrti protest, a okupljenima se obratila studentkinja Ana Branković.