Deca u ruralnim oblastima dobijaju hranu sa visokim sadržajem soli i šećera pre 2 godine

Deca u ruralnim oblastima dobijaju hranu sa visokim sadržajem soli i šećera pre 2 godine

Studija na preko 10.000 dece u ruralnoj Pensilvaniji otkrila je da je veliki deo dece u prvim godinama života hranjen hranom sa visokim sadržajem šećera i soli.

Preko polovine (53%) dece u studiji dobijalo je meso sa visokim sadržajem natrijuma kao što su viršle, 37% slane grickalice kao što je čips, a jedna trećina (34%) kolače, kolače ili puding pre druge godine. Pored toga, preko jedne četvrtine (27%) beba je dobilo sok pre svog prvog rođendana.

„S obzirom na to da se ova hrana ne preporučuje deci, ovi brojevi su zabrinjavajući“, rekla je dr Kerolin F. Mekejb, naučni saradnik u Odeljenju za populacione zdravstvene nauke i Centru za gojaznost i metabolička istraživanja u Gajzingeru. „Rano izlaganje hrani i pićima sa visokim sadržajem šećera, masti i natrijuma može potencijalno imati negativne posledice po zdrav rast i razvoj odojčadi i dece.

Mekejb će predstaviti nalaze na NUTRITION 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu održanom od 22. do 25. jula u Bostonu.

Trenutne američke smernice o ishrani preporučuju da se sačeka najmanje godinu dana da se uvedu 100% sokovi od voća ili povrća i da porodice izbegavaju hranu i piće sa dodatkom šećera i ograniče one sa visokim sadržajem natrijuma za decu mlađu od dve godine. Ove preporuke su osmišljene da smanje rizik od prekomerne težine i gojaznosti, dijabetesa, astme i drugih hroničnih zdravstvenih stanja.

Prema mišljenju stručnjaka, izlaganje male dece previše slatkoj ili slanoj hrani može oblikovati njihove preferencije ukusa i dugoročno dovesti do nezdravih navika u ishrani.

„Rani život je tako kritičan period za uspostavljanje navika u ishrani i sklonosti prema hrani, a ove sklonosti i ponašanja u vezi sa hranom mogu da opstanu kako deca rastu“, rekao je Mekejb. Ona je dodala da rano izlaganje ovoj hrani može značiti da neka deca ne dobijaju dovoljno zdrave hrane koja im je potrebna za pravilnu ishranu. „Bebe i mala deca imaju male stomake, pa je važno da se svaki zalogaj računa.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali upitnike date tokom poseta dobroj deci za 10.614 dece uzrasta do 26 meseci koja su posetila Geisinger, zdravstveni sistem u seoskom području u Pensilvaniji između 2016-2020. Pored ranog uvođenja hrane sa visokim sadržajem šećera, masti i natrijuma, studija je otkrila da manje od polovine (46%) beba konzumira isključivo ljudsko mleko i/ili formulu tokom prvih šest meseci života, kao što preporučuju smernice za ishranu. Dvadeset devet procenata dece primalo je zaslađene žitarice, a jedno od 10 je dobilo napitke zaslađene šećerom pre druge godine.

Deca koja žive u ruralnim područjima suočavaju se sa mnogim zdravstvenim i socioekonomskim disparitetima. Svako peto seosko dete živi u siromaštvu, a deca u ruralnim oblastima imaju 25% veću verovatnoću da će doživeti gojaznost u poređenju sa decom koja nisu iz sela. Ove razlike čine još važnijim da se osigura da seoske porodice budu svesne smernica za ishranu za decu i da imaju resurse koji su im potrebni da ih prate, rekao je Mekejb.